Tippek és tanácsok állattartóknak. A Nők Lapja 2021/18. számának cikke.

Amióta egyre kevesebb kapcsolatunk van a természettel, egyre jobban érezzük is ennek hiányát. Sokan ezért fogadnak be valamilyen kisállatot az otthonukba. Az állat azonban megőrzi fajtájának jellegzetességeit, és nehezen viseli az emberi környezetet, különösen, ha nem vagyunk tekintettel a szükségleteire.

A felelős állattartás egyik fontos feltétele, hogy mielőtt döntenénk egy kisállat befogadásáról, gondosan nézzünk utána fajtája jellegzetességeinek, legyen az aranyhörcsög, macska vagy kutya. Ismerjük meg, mivel táplálkozik, milyen környezetben érzi jól magát, mekkora a hely- és mozgásigénye, milyen állatorvosi gondoskodásra van szüksége. Nem árt, ha azt is előre felmérjük, mindez mekkora anyagi terhet ró ránk. Arra is számítsunk, hogy ha egy kiskutyát fogadunk be, az ellátása a kezdeti időszakban hasonló lesz egy kisbabáéhoz, folyamatos figyelemet és gondoskodást igényel majd. De nemcsak az állat fajtajellegzetességeivel és szükségleteivel kell tisztában lennünk, hanem önmagunkkal is: mérjük fel, hogyan tudjuk a szükségleteit a sajátjainkhoz illeszteni. Gondoljuk végig, ki fogja etetni, sétáltatni, gondozni. Megoldható-e ez egyáltalán, nem ró-e akkora terhet ránk, hogy később szabadulnánk tőle? Ha lakásban szeretnénk például kutyát tartani, előre gondolnunk kell arra, hogy minden nap kétszer-háromszor muszáj megsétáltatnunk, függetlenül attól, tél van-e, vagy nyár, hétköznap, vagy hétvége. Könnyen lehet, hogy az életritmusunkon, a napi teendőinken is változtatni kényszerülünk, hogy el tudjuk látni. Gondoljuk át, mi lesz vele, ha elutazunk, ha nyaralni megyünk, magunkkal visszük-e majd, vagy lesz valaki, akire ráhagyhatjuk. A gyerekek gyakran könyörögnek a szülőknek kisállatokért. Az új kedvenc ellátására azonban nem mindig képesek, a szülőknek előre tudniuk kell, hogy az állat gondozásnak megszervezése alapvetően az ő feladatuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hasznos tanácsok a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .