A Nők Lapja 2021/18. számának Szépség rovata.

Akik kénytelenek naponta huzamosabb ideig maszkot viselni, tapasztalhatták már, mennyire szenved tőle az arcbőr is. Szakértő segítségével jártunk utána, mi okozza a legbosszantóbb tüneteket, és hogyan előzhetjük meg, védhetjük ki őket.

Új kifejezés született: a maszkné – ami a maszk és az akné összevonásából áll, és lassan a magyar szókincsbe is beköltözik. Nem csoda, hiszen a jelenséggel sajnos egyre többen és egyre gyakrabban találkozunk. Azon a területen, amelyet tartósabb ideig maszk fed, megjelenhetnek pattanások, de száraz, hámló foltok, sőt viszkető bőrpír is. Jellemzően azok a bőrproblémák erősödnek fel, amelyekre amúgy is hajlamosak vagyunk, de nem ritka az sem, hogy a mindaddig makulátlan bőr készül ki a szokatlan terheléstől.

– A leggyakoribb tünet, amellyel találkozom, a felnőttkori akné – a maszkviseléstől a tökéletes bőrön is keletkezhetnek pattanások – mondja dr. Gyöngyösi Nóra bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos. – Legtöbbször a védőmaszk alatt megemelkedő páratartalom a kiváltó ok, és az, hogy a szájban levő baktériumok, amelyek kilégzés, beszéd során a bőrre kerülnek, megbonthatják a bőrön található baktériumok egyensúlyát, ez pedig különféle tünetek egész lavináját indíthatja el.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért fontos a tisztítás és a hidratálás?
Maszkallergia - létezik? A szakértő válaszol.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .