,,Ha munka van, minden van” – Galamb Alex, aki sütni tanítja a gyerekeket

Kell egy cél! A Nők Lapja 2021/17. számának cikke.

Egy fiatal pék megtanítja a gyerekeknek, hogyan lesz néhány alapanyagból zsemle, pizza vagy kenyérlángos. Valójában a Sütni jó mozgalomban ennél többet is megtanulnak a fiúk, lányok. Azt, hogy ha dolgozol a célodért, és van, aki bízik benned, abból is „kisül” valami…

A Covid sikertörténeteinek egyike, valami jó, ami a lezárások idején kezdődött – ezért kerestük meg Galamb Alexet, a fiatal péket, aki érettségire és cukrászvizsgára készül egyszerre, és persze az apaságra, mert augusztusra kisbabát várnak párjával. Mellette hetente kétszer-háromszor együtt süt néhány falubeli gyerekkel, merthogy a Sütni jó mozgalomnak az ő háza, szépen gyarapodó kis műhelye a bázisa.

A tavalyi bezártság idején Hernádnémetiben is gond volt, mihez kezdjenek a gyerekek, hogyan lehetne lefoglalni őket. Alex akkor gondolta, hogy néhány rokon gyerkőcöt megtanít a pékmesterség alapjaira. Együtt készítettek kenyeret, túrós batyut, szilvás papucsot, így volt mit csinálni és hazavinni. Ebből nőtt ki a Sütni jó mozgalom. Alex a megyében több településen tart foglalkozásokat – ha lezárások vannak, ezek szünetelnek – összesen kilencvenöt gyereknek. Faluházban, közösségi házban, ahol rendszerint van konyha, benne légkeveréses sütő. Ennyi kell, meg fiúk, lányok, akik maguktól, szívesen mennek, és persze alapanyagok, amelyeket a jószívű adományozók biztosítanak.

Ha valaki, Alex pontosan tudta, mennyit számít egy gyerek életében a figyelem, az értelmes elfoglaltság, a lelkesedés. Édesapja halála után édesanyja sem anyagilag, sem másképpen nem tudott helytállni, vándorolt az öt gyerekkel szörnyű nehézségek közepette. Alex, bár járt iskolába, írni is alig tudott, piszkos volt, és elhanyagolt. Tizenöt évesen saját kérésére került gyermekvédelmi ellátásba.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért ezt a szakmát választotta?
Honnan jött a mozgalom ötlete?
Milyen út vezetett idáig?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .