Zolcer János írása a Nők Lapja 2021/15. számából.

A glasznoszty és a peresztrojka atyja még mindig erősen jelen van a köztudatban, pedig évtizedek óta nem vállal politikai szerepet. Gorbacsovról és imádott feleségéről, Raiszáról Zolcer János újságíró mesél, akit húszéves barátság köt az egykori államférfihoz. 

„Így nem lehet tovább élni!” – mondta Mihail Szergejevics Gorbacsov a feleségének, Raisza Gorbacsovának, dácsájuk kertjében, egy vastag törzsű fa mögé bújva, hogy a KGB ne tudja őket lehallgatni. „Bármit is teszel, én mindenben támogatlak” – válaszolta Raisza.

Gorbacsov a beszélgetés emlékére egy kis szívecskét vésett a fába, azóta is gyakran megnézi.
Másnap, 1985. március 11-én megválasztották a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkárának, később pedig a Szovjetunió valódi hatalommal bíró elnöke lett – a világ egyik legbefolyásosabb embere. Hét évnyi regnálása alatt óriási változásokat hozott a parasztfiúból lett államférfi, megszüntette a brezsnyevi doktrínát, és szabadságot adott a Szovjetunió, valamint Kelet-Európa népeinek. Ő volt az egyetlen kommunista vezető, aki felismerte a rendszer hibáit, nevükön nevezte őket, sőt, érdemben tett a rendszer megreformálásáért. Végtére is a kommunizmus megszűnt.

Hogy ezt sokszor elhibázva, megkésve, nem elég hatékonyan tette?

Igen! Intézkedései között volt bőven hiba.

Lehetett volna az ellenfeleivel ravaszabb, az ellenségeivel drákóibb, a barátaival szemben kritikusabb.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Gorbacsov korai évei és életének története a cikk folytatásában.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .