„A tanítványaimmal összetartozunk” – Gégény Noémi, a Para-fitt Sportegyesület alapítójának története

Sporttal segíteni. A Nők Lapja 2021/15. számának cikke.

Gégény Noémi több mint húsz éve működteti sérült gyerekek sportoltatásával, fejlesztésével foglalkozó egyesületét. Kis tanítványai gyakran másnapig vele maradnak egy-egy hosszúra nyúló program után. Az élete egy lett a Para-fitt-tel, és már nem is válik el tőle soha.

Egy úszóedzésen kezdődött a történetük, amikor barátnőjével, Bérczi Eszterrel nézték a gyerekeiket a foglalkozásokon. Arra gondoltak, hogy olyan egyesület kellene, amiben igazán otthon érzik magukat a sérült gyerekek és a szüleik, és a fejlesztésekért nem kell kisebbfajta vagyont fizetni.

– Amikor Dávid megszületett, már anya voltam – meséli Gégény Noémi. – Azt mondják, ha az embernek az első gyereke egészséges, és a második lesz sérült, akkor ezt hamar észreveszi, mert már van előtte minta. Nem így történt. Dávid nagyon-nagyon ügyes és szép volt, mindent hamarabb csinált, mint Hanna, remekül fejlődött a mozgása, viszont nem beszélt. Sokáig nem vettünk észre rajta semmit.

Minden megváltozik

– Hanna négy éves volt, amikor egy asztmás roham miatt kórházba kellett vinnünk. A gyerekorvos ránézett a kétéves Dávidra, és azt mondta, valami nem stimmel. Iszonyatosan felpörögtek ezután az események. Minden Dávid körül kezdett forogni, úgy éreztem, állandó késésben vagyunk, valamit tennünk kell… A legtöbb családban ezt az apák úgy élik meg, hogy ők háttérbe szorultak. Van, aki feldolgozza, hogy sérült gyermeke született, és beleáll, de van, aki nem képes erre. Nekünk ráment a kapcsolatunk. Négy évvel azután, hogy megkaptuk a diagnózist, már nem éltünk együtt. Nagyon nehéz évek voltak, és utólag nem is tudom, hol fordult át, mikor lett jobb, mert mindig akadt valami, amit túl kellett élni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan alakult Noémi élete?
Honnan jött az ötlet, hogy létrehozza az egyesületet?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .