„Az óceán a mosogatómnál kezdődik” – Ilyen egy hulladék nélküli háztartásban az élet

A környezettudatosság az otthonunkban kezdődik. A Nők Lapja 2021/15. számának riportja.

A címben szereplő mondat Munkácsi Brigitta gondolata, és azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Hát még amikor úgy folytatta, hogy számára minden takarítás felér egy aromaterápiával! Ezzel végképp megnyert a vegyszermentes háztartás ügyének. Mielőtt azonban továbblépnék ebbe az irányba, ellátogatok a háromgyerekes szerző otthonába. A levegőben narancsillat úszik, a három gyerek megebédeltetve, a játékok sebtében összeszedve. Nyilvánvalóan vártak bennünket.

Vagy ebben a lakásban mindig ilyen rend van?! A kilencéves, szelíd tekintetű Boriról, Munkácsi Brigitta és Trunkó Bálint nagyobbik gyermekéről el is tudnám képzelni. Most is épp felelősségteljesen alkot valamit az ebédlőasztalnál, azt mondja, Barbie-házat tervez a fenntarthatóság jegyében. Kezében olló, egy kartondoboz oldalába vág ablakot meg ajtót. Ebben, műanyagcsomagolás-mentesen szállították ki nekik a száz százalék cellulóz WC-papírt, árulja el az édesanyja. A két kisebbik fiú, Borisz és Boján ezalatt a szobájukban játszanak, most éppen azt, hogy egy jegesmedvebocs megszületik egy óriási tojásból az Északi-sarkon. Persze, tudják, hogy a medve nem pingvin, szabadkoznak, és közben gurulnak a kacagástól, de most akkor is ez történik. Ja, a gyermeki fantázia! A két fiút mostanában az állatok érdeklik legjobban, ki nem fogynak a kérdésekből, mint azt az édesanyjuktól megtudom. A két nagyobbik gyerek, Bori és Borisz egyébként ökoiskolába jár, és nagyon érdekli őket a környezetismeret. Ma éppen a víz világnapja van – ez is mekkora véletlen! –, és ebéd közben nem győzték magyarázni a mamájuknak, mennyire fontos, hogy takarékoskodjanak a vízzel, Afrikában kilométereket kell gyalogolniuk érte a gyerekeknek…

Luffaszivaccsal a fenntarthatóságért

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Így készül a házi mosószer.
Mire érdemes figyelni, ha az otthonunkban óvnánk a környezetünket?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .