Az agy érzelmi élete. Hogyan fejleszthetjük a fejünkben kódolt viselkedésfajtákat?

Agytréning egy kicsit másképp. A Nők Lapja 2021/15. számának cikke.

Végtelen hosszú beszélgetésbe keveredett valakivel, aki nem vette észre, hogy önnek más dolga lenne? Kollégája egy csip-csup apróságon dohog egész nap? Richard J. Davidson szerint ezek a viselkedésfajták az agyunkba vannak kódolva. A jó hír az, hogy a gondolataink és az agyunk közötti kapcsolat oda-vissza működik, tehát életünk végéig fejlődhetünk.

A neves pszichológus, idegtudós több évtizedes kutatómunkája során arra a következtetésre jutott, hogy mindannyiunkat hat alapvető „érzelmi stílus” határoz meg, és az egyéni „érzelmi ujjlenyomatunk” ezek különböző arányaiból áll össze. És ami a lényeg: Richard J. Davidson szerint mindegyik vonásnál kimutatható, melyik agyi aktivitási minta, milyen idegrendszeri jel okozza.

„A pszichológia tudománya újabban nagy élvezettel termel ki magából különféle osztályzásokat, hogy hányféle karaktertípus létezik. Noha a média örömest foglalkozik vele, hogy melyik típusból lesz kellemes, romantikus partner, jó vezető vagy éppen pszichopata, tudományos szempontból nem sokat érnek, ugyanis nincs mögöttük olyan elemzés, amely a hátterükben zajló agyi folyamatokat vizsgálja” – vezeti fel elméletét a tudós.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen érzelmi stílusok léteznek?
Mitől indulhatnak be az agy funkcionális változásai?
Próbáld ki most kedvezményesen!