Megéri-e az árát és ha igen, miért a jobb minőségű élelmiszer? A Nők Lapja 2021/13. számának cikke.

Termelői piacra járni sikk, itt vásárolni környezettudatos, egészséges, izgalmas, fenntartható. És mi még? Drága. A kisebb budapesti piacokon annak jártunk utána, vajon a hétköznapi ember számára elérhető-e a termelői áru, és azt is kiderítettük, mitől jobbak az itt kapható termékek a boltiaknál.

A zsizsegő piaci hangulat egy szempillantás alatt magával ragad, ahogy belépek a IX. kerületi Élesztőházba, a Pancs piacra. A kevésbé vészterhes időkben kiváló kézműves söröket kínáló romkocsma vasárnaponként átalakul: az udvarán asztalokat állítanak fel, amelyeken a legkülönfélébb termelői áruk sorakoznak, a levegőben friss kenyér és sajt illata száll, az egész hely vibrál a csodás színektől. Érkezésemkor a Panificio il Basilico kovászos kenyerei előtt kígyózik a sor. A 750 grammos félbarna 840 forintot kóstál, de úgy tűnik, ez itt senkit nem zavar, a legnagyobb aggodalom, hogy marad-e még a kedvencből, mire ki-ki sorra kerül.

Az én zöldségem, az én történetem

Első utam a bejárattal szemben álló, zöldségekkel, krémekkel és szörpökkel megpakolt Szorgos gazda standjához vezet. A két kertészmérnök, Gulyás Gergely és felesége, Melinda 6 éve költözött Nagykátára, hogy elindítsák önellátó gazdaságukat. A terv bejött, hamarosan annyi terményük lett, amennyi nekik már túl soknak bizonyult, el kellett adniuk, ekkor találtak rá a Pancsra. – Egy kezemen meg tudom számolni, az elmúlt években hány vasárnap nem voltunk itt a piacon – meséli Gergely. – Fontosnak tartjuk, hogy tápanyagdús ételekkel lássuk el a vásárlókat, és elmondjuk, honnan és hogyan kerül a zöldség az asztalukra. – Miközben Gergely a küldetésükről mesél, egy úr leemel egy üveg szörpöt az asztalról, leteszi a pénzt, int, és már megy is. Gergely mosolyog, épp azzal folytatja, milyen fontos itt a személyes kapcsolat. – Van, akit meglátok, és automatikusan szedem össze neki az árut. Persze a bizalom is kulcsfontosságú. Nem is olyan rég még mindenkinek megvolt a jól bejáratott húsosa, ha bement a henteshez, megbízott benne, tudta, jót fog adni. Mi sem csak zöldséget árulunk, hanem valamilyen módon a saját történetünket is. Ez biztosíték a minőségre. – Meg az ár, gondolom először csak magamban, aztán félve, de kibököm a lényeget. A termelői áruért bizony mélyen zsebbe kell nyúlni. – Valóban drágább, mint a bolti, de nem sokkal. Reggelente, amikor még zárva a piac, általában beugrom a szomszédos szupermarketbe, és megnézem az árakat. Talán az édesburgonya a legjobb példa most. Ott 800-900 forintba kerül egy kiló. Kicsi, nem is olyan szép, ráadásul az USA-ból érkezik. Én 1000 forintért adom kilóját, nem gondolom, hogy ez a 10-20%-os különbség ne érné meg, ha cserébe magyar termelőt támogathat az ember, ráadásul jobb terméket is kap.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Kik járnak termelői piacra ma itthon?
Miért fontos figyelni arra, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .