Hogy újra égjen a tűz… Miért csökken az idő múlásával a szexuális aktivitásunk?

És hogyan hozhatjuk vissza a vágyat az életünkbe? A Nők Lapja 2021/11. számának cikke.

Modern korunk egyik nagy ellentmondása, hogy miközben a szex kikerült a tabutémák közül, beszélhetünk róla, és nem tekintjük bűnnek, egyre kevesebbszer találunk egymásra. A vágy hiánya nemcsak a pároknál jelenik meg az idő múlásával, hanem társadalmi szinten is, több tanulmány igazolta: szexuális aktivitásunk csökkent.

Se szeri, se száma azoknak az újságcikkeknek, amelyek az elhamvadt vágy fellobbantásáról szólnak, tippeket kapunk, gyorsan alkalmazható gyakorlatokat, és ezzel maguk az írások is azt üzenik, valami nem stimmel velünk, amikor nem érzünk szexuális vágyat. Egyfajta elvárás is megfogalmazódik ezzel: szexelni márpedig kell! Fejvesztve kezdjük keresgélni, vajon mi a „normális”, statisztikai adatokat nézegetünk, holott a statisztika nem arra fog válaszolni, mi a normális, csak arra, mi az átlagos. Az átlagosban pedig óriási lehet a szórás, és nem jelenik meg benne, vajon mi áll egy-egy helyzet hátterében.

Most mégis hivatkozom arra a tavaly nyáron publikált amerikai kutatásra, amely a szexuális aktivitás csökkenéséről számol be a 18–24 évesek körében, azért, hogy érzékeljük, nem egyszerűen egyéni vagy párkapcsolati nehézségekről lehet szó, hanem trendszerű, társadalmi szintű jelenségről. A San Diegó-i Állami Egyetem és a svéd Karolinska Intézet közös kutatásából, amelynek során közel 10 ezer amerikai felnőtt szexuális életét vizsgálták 18 éven keresztül, az derül ki, hogy a férfiak körében a szexuális inaktivitás a 2000-es évek 19 százalékos arányáról 2018-ra 30 százalékra emelkedett. A 25–34 éves korosztályban is hasonló tendenciákat tapasztaltak. Az adatokat több korábbi kutatás eredményével is összehasonlították, és azt állapították meg, hogy a mai fiatal felnőtteknél nagyobb azok aránya, akik még soha sem szexeltek, mint a 60-as, 70-es vagy 80-as évek szülötteinek körében. Sőt a tinédzserek is kevesebbet szexelnek ma, mint a szüleik fiatalkorukban. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vágy is kevesebb volna. Az okokat a kutatók is találgatják, és leginkább a felnőttkor kezdetének kitolódására, a mamahotel jelenségére gyanakszanak. Ez azonban nem magyarázza, miért van kevesebb szexben részük az idősebb és házas felnőtteknek. A kutatók ezt az online létezéssel, az okostelefonok megjelenésével hozzák összefüggésbe. Mintha izgalmasabb volna a virtuális tér, mint a valóságos, a valódi szexet is beleértve.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért fontos a testünkre való odafigyelés?
Mi a helyzet a hiedelmekkel?
A távolságtartás is fontos - de pontosan miért is?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .