„Stílusra tanított, kitartásra nevelt”– Bereczki Zoltán mesél mesteréről, Toldy Máriáról

Mester és tanítványa. A Nők Lapja 2021/11. számának interjúja.

Bár szülei megpróbálták eltántorítani, Bereczki Zoltán mindig a zsigereiben érezte, hogy az énekesi pályát kell választania. Későbbi sikereit a Toldy Máriánál töltött idő alapozta meg, pedig mester és tanítványa kapcsolata csak egy különös fordulat után vehette kezdetét.

– Most, a beszélgetés előtt döbbentem rá, hogy valaki, aki, legalábbis hozzám képest, olyan szemérmetlenül fiatal, mint te, vajon mennyit tudhat Toldy Máriáról. Nekem, nekünk a hatvanas–hetvenes években még nagy név volt, az akkori táncdalénekes-nemzedék – Sárosi Kati, Záray Márta, Kovács Erzsi – egyik legfényesebb csillaga, de mit jelentettek ők neked, amikor cseperedni kezdtél?

– Őszintén szólva, amikor felnőttem, nekem nem sokat mondtak ezek a maguk korában magasztalt nevek. Később több mindent megtudtam róluk, és megtanultam értékelni őket, de a mi generációnk már másokért lelkesedett. Én is. Amikor jelentkeztem Toldy Marika néninél, nem az vezérelt, hogy a legendás Táncdalfesztiválok egyik ikonjához szeretnék járni, én kifejezetten Malek Andrea anyukájától akartam énekelni tanulni.

– Annyira nagy hatással volt rád Malek Andrea?

– Lenyűgözött. Persze sokan voltak nagyon jók. Kovács Katit és Cserháti Zsuzsát egyenesen bálványoztam, ők a föld fölött lebegtek, és nem is mertem magam hozzájuk hasonlítani, de Malek Andi úgy énekelt, ahogyan abban a műfajban itthon csak kevesek. Annyira őszintén, olyan természetesen, manír nélkül, hogy ez követendő útnak tűnt kamaszkoromban. És mivel tudtam, hogy a mamája éneket tanít, jelentkeztem nála…

– …miközben Andreát nem is ő tanította…

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mióta akart énekes lenni?
Mit tanult Máriától?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .