A Nők Lapja 2021/10. számának Gasztro rovata.

Divat lett a kiemelkedően tápláló és egészséges élelmiszerekre alapozva recepteket, étrendet összeállítani. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy az alapanyagok a saját környezetünkben is megteremjenek, ne a világ másik végéről kelljen őket importálni.

A képek eredetileg Szabó Adrienn Magyar superfood című könyvében jelentek meg a Boook Kiadó gondozásában. 

Rozsos csiga olasz módra 

Hozzávalók 18 darabhoz:

• 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt • 10 dkg finomliszt • 2 dkg friss élesztő • 1 tojás • 1,5 dl langyos víz • 0,5 dl olaj • 1 kiskanál só • 1 evőkanál morzsolt oregánó

A töltelékhez: • 8 gerezd fokhagyma • 1 evőkanál repceolaj • 20 dkg sűrített paradicsom • 20 dkg friss paraj • 1 kiskanál só • 20 dkg trappista sajt

A kétféle lisztet az élesztővel, a tojással, a langyos vízzel és az olajjal összegyúrjuk, sóval, oregánóval ízesítjük, majd 1 órát pihentetjük. Ezalatt az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk az olajon. A sűrített paradicsomot hozzákeverjük, a parajt rátesszük, megsózzuk, és megvárjuk, míg kissé összeesik, majd lehúzzuk a tűzről. A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Lisztezett deszkán mindkettőt 3-4 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. A parajos-paradicsomos masszát két részre osztjuk, és a tésztákra kenjük, a lereszelt sajttal megszórjuk, majd a hosszabb oldaláról feltekerjük. Éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk úgy, hogy köztük helyet hagyunk. A csigákat még 30 percet pihentetjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Szupererő
Egyes ásványi anyagokból és vitaminokból (cink, folsav, B-vitamin) többet tartalmaz, mint a búza, így a táplálkozás változatosabb, ha a rozst is beillesztjük az étrendbe. Magas rosttartalma segít a bélműködésben, aranyeres problémák esetén és a koleszterin szabályozásában. Nem beilleszthető a gluténmentes étrendbe.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több recept a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!