Barangolás és történelem a Nők Lapja 2021/8. számának cikkében.

1748-ban magyar, szerb, német iparosok és kereskedők nyolcvanezer rajnai forinttal nyomatékosítva arra kérték Mária Teréziát, hogy nyilvánítsa településüket várossá. Csak a névben nem sikerült dűlőre jutniuk. Így maga az uralkodó adta az eredeti Neoplanta, magyarul Újvidék nevet.

Grossinger gyógyszerész úr és neje sokat megengedett a gyerekeinek. A család a Vasemberházként ismert belvárosi épület első emeletén lakott, ahol a gyerekek zavartalanul szaladgálhattak az összenyitott szobákban, és nem csak a jelmezes gyerekzsúrok idején. Ez az engedékenység szokatlan volt a századfordulón. Grossinger Lily még így is lázadó lett. Mivel a vasárnapi sétára és az istentiszteletre tartogatott piros kabátját az iskolába is fel akarta venni, tett róla, hogy a ruhadarab veszítsen „ünnepi” jellegéből: végighúzta az utcán, hogy biztosan viseltes legyen. Lily piros kabátja nemrég egy várostörténeti kiállítás címadója lett, az is kiderült, hogy ő maga is sokszor mesélte a történetet barátnője gyerekeinek, amikor levitte őket a város dunai, homokos, fűzfáktól árnyas strandjára.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Újvidék története anno és érdekességek a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .