Így is lehet dolgozni...?! A Nők Lapja 2021/8. számának cikke.

Két testvér, több bázis, egy családi alapon szerveződött, komoly vállalkozás. Szűk portré két sikeres fiatal nőről, akik úgy képesek szárnyalni, hogy közben nagyon is a földön járnak.

A coworking szó egyszerre jelent tevékenységet és annak körülményeit. A közösségi irodát San Franciscóban, a programozás fellegvárában találták ki, ott, ahol az „én és a laptopom” munkahelyek először váltak jellemzővé. A munka fogalma elképesztő gyorsasággal alakul át. Változik a tartalma, a lényege, az ideje, az eszköze és a helye is.
Klementz Kata és Klementz Panni a legjobbkor léptek, konkrétan Magyarországon a leggyorsabban. Ők hozták be a fogalmat, és alakították ki az első közösségi irodát a Paulay Ede utcában, a Zeneakadémia egykori kottanyomdájának épületében. Nemcsak irodát teremtettek, hanem közösséget, modellt, és az egyre jobban csengő Loffice márkanevet is. 2009-ben egy évet adtak maguknak, hogy kiderüljön, beválik-e az ötlet. Bevált. Már van irodájuk Bécsben, és tavaly nyílt meg a Salétrom utcai fel- és megújított új Loffice-bázis.
– A modell lényege a rugalmasság – szögezi le Kata. – Bárki bérelhet magának munkaállomást egy napra, hétre, hónapra vagy évre, igényei szerint. Egy kezdő vállalkozás, de akár egy nagy cég is költséget takarít meg, ha nem állandó irodát bérel. Annak is megoldás, aki nem akar mindig otthon dolgozni, szeretne néha emberek között lenni. Nálunk van tárgyaló, közösségi tér, lehet ügyfeleket fogadni, értekezletet tartani. Van recepció, konyha, zuhanyozó, kellemes és igényes környezet, és a modell lényege az is, hogy itt az ember új kapcsolatokra, ügyfelekre, tudásra, barátokra tehet szert. Inspiráló helyet akartunk, ahol áramlanak a kreatív energiák, ahol nemcsak lehet, de jó is dolgozni.
A modell egyik kulcsszava a megosztás, egyre inkább ezen kellene alapulniuk a társadalmaknak. Megosztani az erőforrásokat, legyen az tér, tudás, kapcsolatok, ötletek, infrastruktúra. A közösségi iroda minden értelemben nyitott, vannak programok, kurzusok, kiállítások, mentorálás, székhelyszolgáltatás, csupa ötlet és lehetőség. Kata és Panni bölcsen olyan irodahasznosítási modellt alakított ki, amelyben nemcsak coworking lehetséges, de „hagyományos” irodabérlés is, így őket a világjárvány érinti ugyan, de nem végletesen. Azonnal léptek, szűkítették a coworking helyét, bérlői szoftverrel jelentkeztek, alkalmazkodtak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi az a coworking?
Honnan jött az ötlet, hogy coworking irodát nyissanak?
Milyen testvérként együtt dolgozni?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .