Tisztázzuk a fogalmakat! A Nők Lapja 2021/8. számának cikke.

Szexualitásunk az egyik legerősebb ösztönkésztetésünk, a fajfenntartást, az életben maradást szolgálja. Nagy ellentmondás, hogy közben a legkönnyebben elfojtható vágyunk, modern életünk körforgásában gyakran nem is veszünk róla tudomást. A libidó csökkenése (vagy csökkentése) mégsem egyenlő az aszexualitással, mert azt önálló szexuális irányultságnak tekinti a pszichológia.

A köznyelvben gyakran használjuk az „aszexuális” kifejezést, és teszünk olyasféle megjegyzéseket, hogy a feleségem aszexuális, mióta megszülte a gyerekünket, vagy hogy a férjem nem is igazi férfi mostanában, biztos aszexuális. Ilyenkor a legritkább esetben van arról szó, hogy így címkézett társunk valóban aszexuális volna, inkább a megbélyegzés vágya vezérel bennünket, amikor ezt a szakkifejezést használjuk, meglehetősen pontatlanul.
– A párok sokszor jelentkeznek be hozzám azzal, hogy nincs már szex közöttük, mert a férjük/feleségük aszexuális – árulja el Geist Klára tanácsadó szexuálpszichológus, család- és párterapeuta. – Ilyenkor az aszexualitást összetévesztik a csökkent libidóval, de más szexuális funkciózavarokat is címkézhetnek így, a vágy és az izgalmi fázis vagy az orgazmus zavarait. Sőt, egy kihűlt kapcsolatban gyakran az intimitástól menekülő, kudarckerülő viselkedést is ezzel a szóval jellemzik. Holott egyik esetben sem beszélhetünk valódi aszexualitásról. Ez ugyanis teljes vágynélküliséget jelent, ami azonban kifejezetten a nemi aktusra vonatkozik. Előfordulhat, hogy az érintettek éreznek szexuális vonzalmat, de magára az együttlétre nem vágynak. Lehetséges, hogy az aktus megjelenik a gondolataikban, de olyan szinten vállalhatatlan számukra, hogy meghasonlást okoz, kielégítőbb nem megélniük, mint belemenniük. Egy valóban aszexuális ember soha nem fog terápiára járni ezzel a problémával, mert ő ebben önazonos, nem éli meg gondnak, nem szenved a vágy vagy a motiváció hiányától. Akkor jelentkezhet szakembernél mégis, ha párkapcsolatban él, és a másik felet érdekli a szex. Ilyenkor az a kérdés merül fel, össze lehet-e ezt a két nagyon különböző igényt egyeztetni, és ha igen, hogyan. Az aszexuális orientációjú emberek ugyanis közömbösnek vagy egyenesen undorítónak tartják az aktust, és ha ilyen „tornagyakorlatokat” kell végezniük, akkor semlegesek maradnak, vagy rosszabb esetben törést is okozhat számukra. Ám a másik félnek a szex hiányával kell számolnia. Abban az esetben maradhat meg egy ilyen kapcsolat, ha az élet más területein viszont nagyon erős a kötelék a felek között.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért lesz valaki aszexuális?
Mennyire játszik fontos szerepet a korai kötődés a szexuális viselkedés kialakulásában?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .