Tél tábornok bekeményített – Emlékeztek még az 1987-es nagy havazásra?

Egy felejthetetlen tél története a Nők Lapja 2021/7. számának Retró rovatában.

Egy 1987-es januári hétvégén annyi hó esett, amennyire emberemlékezet óta nem volt példa. Néhány órán belül gyakorlatilag megbénult az ország. A karanténból nézve persze nincs ebben sok újdonság, de azért ha szükség esetén a mentő sem tudna eljutni a lakásunkig, bajban lennénk.

A hideg nem érte felkészületlenül Európát, hiszen már napokkal korábban megjósolták a meteorológusok, hogy egy skandináv ciklon várható, amely hideg levegőt sodor magával az Északi-sark felől. De ami azon a januári hétvégén történt, arra senki nem számított! Tél tábornok, ahogy akkoriban nevezni kezdték az újságok, olyan erővel sújtott le, hogy január 9-én, péntek éjszaka Moszkvában mínusz 40, Hollandiában mínusz 22, a Kárpát-medencében mínusz 27-29 fokot mértek, és napközben sem kúszott sokkal feljebb a hőmérő higanyszála.

Zdrásztvujtye!

Nálunk mihelyst leesett a hó, megbénult a közlekedés. (Miért nem lepődöm meg?) Miután egész hétvégén kitartóan havazott, hétfőn reggel keveseknek sikerült kijutniuk a házukból, csak azok vergődtek el a munkahelyükre, akiket nem lehetett nélkülözni, így orvosok, mentősök.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan vettük anno az akadályokat?
Mire emlékeznek az érintettek?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .