A Nők Lapja 2021/7. számának Kert rovata.

A frézia nemzetség a nősziromfélék családjába tartozik, Dél-Afrikában őshonos, de színes, illatos virágai miatt világszerte termesztik. Tizenhat alapfajból áll, ám a nemesítőknek köszönhetően széles a kínálat: egyszerű és telt virágú változatai minden színben pompáznak.

A frézia növénynév Friedrich Heinrich Theodor Freese német orvos-botanikus emlékét őrzi, aki 1795-től 1876-ig élt, és még láthatta a frézia európai elterjedését az 1870-es évek elején.

Milyen talajt szeret?

Ez a hagymagumós, lágy szárú, évelő növény fagyérzékeny, a szabadban nálunk nem tud áttelelni. Szobában ősszel is ültethetjük, hajtatásra, akkor már télen, kora tavasszal virágot hoz, de most is becserepezhetjük, hogy két hónapon belül virággal ajándékozzon meg. Kiskertbe, szabadföldbe csak a májusi fagyosszentek időszaka után ültessük, nehogy megfázzon. Kedveli a jó vízgazdálkodású, ám nedvességtartó, könnyű talajt. Ilyen például a fele-fele arányban palántaföldből és tőzegből álló földkeverék. Tehát cserépbe, balkonládába, kiskertbe is ültethetjük hagymagumóit, öt centiméter mélyre és öt centiméterre egymástól.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több tipp a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .