Barátságból gyümölcsöző munkakapcsolat. A Nők Lapja 2021/6. számának cikke.

Műanyag mindenhol. Földben, vízben, levegőben, legutóbbi hírek szerint a méhlepényben is. Két tehetséges és elszánt magyar lánynak volt elképzelése a megoldásra, el is kezdtek dolgozni rajta. Támogatás nélkül, saját pénzből egy eldugott, kezdetleges laborban. És sikerült!

Az alaphelyzet minden túlzás nélkül drámai. Jelenleg több mint háromszázmillió tonna a világ évi műanyagtermelése, ennek mindössze tíz százalékát hasznosítják újra. Míg a tizenkilencedik század tudósai azon törték a fejüket, hogyan állítsanak elő a természetes anyagoknál előnyösebb tulajdonságú matériát, nekünk az jut, mit kezdjünk a mindent elborító, eddigi tudásunk szerint évszázadok alatt lebomló anyaggal.
Ezek után természetes, hogy ha valakik azzal állnak elő, képesek négy– nyolc hét alatt lebontani és a természet körforgásába visszavezetni a leggyakrabban használt műanyag tárgyakat, arra mindenki felkapja a fejét.
Lévay Krisztina és Madaras Liz találmányáról beszámolt már a Reuters, a BBC, a CNN, és ami fontosabb, hatalmas az érdeklődés a gazdasági szereplők részéről is. Ha ugyanis a közeljövőben lezajló ipari tesztelés is jól sikerül, a világ jelenlegi egyik legsúlyosabb problémáját sikerül megoldani.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan találkoztak és kezdték el a közös munkát?
Miért pont a műanyaglebontás témája ragadta meg a fantáziájukat?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .