A Nők Lapja 2021/6. heti jegyzete.

„Szétszerencsejátékozták magukat a magyarok a járvány alatt” – írja az egyik hírportál. Az államkasszába 2012 óta nem folyt be annyi játékadó, mint 2020 utolsó hónapjaiban. Az összeg novemberben 4,4 milliárd, decemberben 3,9 milliárd forintra rúgott.
A koronavírus kiengedte a vállalkozószellemet a palackból. A hosszú bizonytalanság és a sorra bedőlő munkahelyek, az elapadó vendégkörök megteremtették az igényt arra, hogy az emberek újabb pénzforrást kutassanak fel. Volt, akiről tudjuk is, hogy sikerrel járt: január végén az Eurojackpot négymilliárdos főnyereményét egyik honfitársunk vitte el.

Jó alapot teremtett a szerencsejátéknak a bezártság, a magány, a hétköznapok fokozódó sivársága, a kulturális programok megszűnése, hiszen ebben az ingerszegény időszakban nehezebben élhetjük ki a kalandvágyunkat. Egyszer egy pszichiáterrel a póker kapcsán a játékszenvedélyről beszélgettünk, és azt mondta, a játékfüggőségbe könnyebben ragadnak bele azok, akiket valamilyen trauma vagy veszteség ért. Nos, veszteségekből mostanában jutott bőven mindenkinek.
Sokat nyom a latban az is, hogy a színházakkal, szórakozóhelyekkel, edzőtermekkel, mozikkal ellentétben a kaszinók nyitva maradhattak. Néhány hete például az egyik játékterem kuponosztással ünnepelte a születésnapját, a bejárat előtt kígyózó sorról több fotó keringett az interneten. Ráadásul a kockázat izgalmáról azoknak sem kellett lemondaniuk, akik kerülnék a nyilvános helyeket. Mivel a második hullámban a legtöbb sporteseményt megtartották – zárt kapuk mellett –, az online fogadás szintén virágzik.
Bátran kijelenthetjük hát, hogy vannak olyan magyarok, akiknek a járvány számtalan fejlődési lehetőséget tartogatott, akik az elhúzódó korlátozások és a növekvő munkanélküliség dacára bizakodva tekinthetnek a jövőbe. Ők a szerencsejátékipar dolgozói.
Persze a remény, hogy valaki a verejtékes munkával megkeresett pénzét megsokszorozhatja, már a járvány előtt is létezett. Gyerekkoromból emlékszem olyan fodrászra, aki játékgépbe szórta a teljes nyaraláspénzt. Tizenöt éve meg egy idősebb úrról hallottam, hogy délelőttönként ötszázat dob dobókockákkal, az eredményeket felírja a füzetébe, majd délután az összes számot megjátssza ruletten. Bár hatalmas mínuszban volt, rendületlenül hitt abban, hogy egyszer végre rámosolyog a szerencse.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.