Sokoldalúság és zeneszeretet. A Nők Lapja 2021/6. számának interjúja.

Hogyan kapnak nevet a ghánai csecsemők? Milyen altatódalt énekel egy ghánai–magyar anya? Kettős identitásról és a kinti zenei életről is beszélgettünk Sena Dagaduval, az Irie Maffia énekesnőjével.

– Ghánában a hét napjai szerint nevezik el a gyerekeket, az egy napon születetteket ugyanúgy hívják. A Senát viszont nem találtam a listán. Te nem így kaptad a neved?
– A napnevét mindenki megkapja, de ennek hivatalossá tétele a szülőkön múlik. Én szerdán született lány vagyok, így a nevem Aku. Van, akinek ez lesz a rendes neve, de a szüleid a hetedik napon eldönthetik, szeretnének-e másikat adni, mert ekkor van egy névadó szertartás, ahol már a választott nevén mutatják be a világnak a gyereket. Az egy hét türelmi idő alatt pedig a napnevedet használják, de közben figyelik a karakteredet, és az alapján döntenek egy hozzád esetleg jobban illő névről. Ezt a ceremóniát jelképesen, ránk szabva, végigcsináltam a saját gyerekeinkkel is.

– Van bárki, aki Akunak hív?
– Senki. A családom és a régi ismerőseim Veronikának szólítanak, mert az a másik nevem. A gimnáziumban viszont az egyik tanár a Senát preferálta, és apám is így hívott néha. Amikor pedig 18 évesen Magyarországra költöztem, a haverjaim nem találták elég egzotikusnak a Veronikát, és akkor rögzült a Sena.

– Beszédes, hogy Ghánában magyar neved volt, itt meg ghánai. Mindenhol különleges vagy?
– Nekem tetszik, hogy máshogy neveznek, akik régről ismernek vagy a családtagjaim. A nővérem és a bátyám a mai napig V-nek szólít, ha pedig az utcán hallom kiabálni, hogy V vagy Vero, akkor tudom, hogy ez egy minimum húszéves ismeretség.

– Afrikáról mi az első kép, ami beugrik?
– Anyám, apám, a nővérem, a bátyám és az ő gyerekeik. A gyerekkorom és a gyökereim.

– Magyar édesanyád a válásuk után sem költözött haza. Ghánai lett?
– Ghánai állampolgár is.

– Lelkileg?
– Lelkileg ő egy borsodi, gönci lány, aki több mint negyven éve Ghánában él, otthon érzi magát, és nyugodt szívvel ghánainak mondható.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
A szülei mit meséltek neki arról, milyen volt a hetvenes évek Miskolcán egy kevert pár élete?
Érzi-e hátrányát annak, hogy nem tanult zenét?
Milyen dalokat énekel a gyerekeinek és hogyan élte meg a tavalyi évet?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .