Gasztroesszé – Churros, a farsangi fánk és a csöröge szerelemgyereke

Az egyik legjobb édesség. A Nők Lapja 2021/5. számának esszéje.

A jó churros édes, ropogós, belül lágy, csillag keresztmetszetű hosszúkás fánk. Cukorba vagy fahéjas porcukorba forgatva lehet ropogtatni, esetleg sűrű kakaóba, csokimártásba vagy karamellszószba tunkolva harapdálni. Én Madridban ettem először, reggelire, sok évvel ezelőtt. Nevetve mondta egy spanyol ismerősöm, hogy a legjobb hajnalban, átmulatott éjszakák után churrost enni, merthogy így szokott friss energiához jutni a szórakozásban megfáradt ifjúság.
Ezen felbuzdulva pár nappal később hajnali négy felé én is megpróbáltam churrost rendelni egy elegáns szálloda zsúfolt teraszán, mire a pincér udvariasan közölte, hogy ez nem az a hely, itt majd csak reggelire fognak churrost kapni a kedves szállóvendégek. Ki kellett hát várnom a reggelt, a churrost viszont menthetetlenül megszerettem, úgyhogy megtanultam elkészíteni is, és valahányszor beleengedem a hosszúkás, csillag keresztmetszetű tésztakígyócskákat a forró olajba, mindig Madrid jut eszembe.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Így készül az egyik legfinomabb édesség Dragomán György szerint.
Próbáld ki most kedvezményesen!