A Nők Lapja 2021/5. heti jegyzete.

Legyen vége a gyűlöletnek! – szavalta a 22 éves költőnő, Amanda Gorman az amerikai elnök beiktatásán, és szenvedélyesen biztatott az összefogásra, igazságosságra és szeretetre. Őszinte lelkesedésével olyan húrokat pendített meg, amilyeneket ritkán szoktak a Capitolium környékén, szemlátomást kicsit zavarba is hozva ezzel a jelen lévő politikusokat. A ,,sovány fekete lány” – ő maga nevezte így magát – szavai kétségkívül gyógyítóan hatottak. Ha csak egy percre is, elfelejtkezhettünk az elmúlt hónapok szörnyűségeiről, a törvényhozás épületébe benyomuló tömegről, az elnökválasztás körüli szégyenletes botrányokról, az egész abszurd és hihetetlen történetről, ami minden jóérzésű emberben megdöbbenést keltett. Lady Gaga a maga ,,szerény” módján még megfejelte ezt az amerikai himnusszal a nemzet büszkeségét ébresztendő, az isteni J. Lo-nak már csak annyi dolga maradt, hogy a tőle megszokott lenyűgöző módon hozzátegye: America the Beautiful!
Új szelek fújdogálnak. Az elnök máris csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez, szünetelteti a diákhitelek visszafizetési kötelezettségét, és aláírta az egészségügyi ellátás bővítését célzó rendeleteket. Az pedig legalább ennyire biztató, hogy a fenti show főszereplőit igazán sokszínűen és izgalmasan válogatták össze, volt köztük afroamerikai, olasz, latin-amerikai egyaránt, de ami ennél is fontosabb: mindhárman NŐK! Ennek megfelelően a politikai paletta is jócskán kiszínesedett, már ami a nemeket illeti. Joe Biden az afroamerikai–indiai Kamala Harrist, a korábbi kaliforniai ügyésznőt választotta alelnökévé, akiből a következő választási ciklusban akár elnök is lehet (!), és a beiktatáson részt vevők között feltűnt az újonnan kinevezett belügyminiszternő, az új-mexikói Laguna Pueblo törzsbeli Deb Haaland is, akit két évvel ezelőtt választottak kongresszusi képviselővé, elsőként az őslakosok közül. Biden bölcsen okulva eddigi kampányai tapasztalataiból, amelyek mindegyikét nő vezette – az előzőt például húga és legjobb barátja, Valerie Biden Owens –, héttagú kommunikációs csapatát is teljes egészében a szebbik nem képviselőiből állította össze. Élükön a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield áll, aki ugyanezt a posztot töltötte be Biden alelnöki évei alatt is, sajtószóvivőnek pedig Jen Psakit találták meg, aki Obama utolsó két évében már bizonyított. Hab a tortán, hogy a first lady azt az Elizabeth Alexandert kérte fel kommunikációs igazgatójának, aki szinte családi barátnak számít, hiszen már akkor is a férjének dolgozott, amikor az még csak szenátor volt… Nagyon úgy tűnik, hogy a világ első számú nagyhatalmát a jövőben egy összeszedett (barát)női közösség fogja irányítani! De miért csodálkozom? 2021-et írunk.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

Szeretnéd megtudni, milyen edzésforma illik hozzád? Töltsd ki tesztünket és nyerj