Az összezártság még a legbiztosabb párkapcsolatot is próbára teszi. A Nők Lapja 2021/5. számának cikke.

A természeti katasztrófák, háborúk, járványok kivétel nélkül próba elé állítják a párkapcsolatokat. Amikor a fortélyos félelem igazgat, és egymásra vagyunk utalva az összezártságban, az kétféle irányban szokott hatni: vagy még inkább összekovácsolódnak a párok, ez esetben hamarosan megnő a születések száma, vagy ellenkezőleg, megszaporodnak a konfliktusok, és irány a válóperes ügyvéd. Mi ez utóbbi eshetőséget vettük górcső alá.

A nemzetközi sajtót szemlézve hamar szembetűnnek az elképesztően magas válási adatok. Nagy-Britanniában az első korlátozások bevezetését követően, tehát tavaly április–májusban 42 százalékkal nőtt a válási ügyek száma 2019 azonos időszakához képest. Ennél is riasztóbb adat, hogy Kínában szintén sorok kígyóztak a hivatalok előtt, ott duplájára nőtt a válni kívánók száma. Májusban már az Egyesült Államokban is 34 százalékkal többen érdeklődtek a válás jogi és gyakorlati hátteréről. Az amerikai tudományos modell, az úgynevezett kollektív katasztrófareagálás görbe – amelyet a válások jóslására használnak – szerint a kezdeti időszakra még az „együtt megoldjuk” elhatározás a jellemző, míg később inkább a kiábrándultság dominál. A párok ilyenkor egymáson kezdik levezetni a kívülről jövő stresszt, nem véletlen, hogy az elmúlt év során 9 százalékkal nőtt meg Amerikában a párkapcsolati erőszak miatti hívások száma a segélyvonalakon.

Elfogyott a türelem?

Ezek után kissé félve hívtam fel a KSH Népességtudományi Kutatóintézetet: vajon Magyarország hogy áll „karanténválások” tekintetében? Azt a választ kaptam, hogy adatokkal egyelőre még nem szolgálhatnak, de azt prognosztizálják, hogy záros határidőn belül nálunk is meg fog ugrani a születések, valamint a válások száma. Több kutatás is fut egyidejűleg, amelyek tükrében egyértelműen látszik a trend, és az ügyvédek tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy 2021-ben a járvány miatt 15-20 százalékkal növekedni fog a válások száma hazánkban. Ez azért is sajnálatos, mert az utóbbi években jelentősen csökkent, 2018-ban ezer főre számítva már csak 1,7-en váltak, míg ez az arány nyolc évvel korábban még 2,4 volt. Azt is megtudtam, hogy míg a kilencvenes években a párkapcsolatok a 10. év körül jutottak el a széthullásig, az elmúlt években a 14. együtt töltött esztendő tűnt mérföldkőnek. Kérdés, most mikor telik be a pohár.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mik a tapasztalatai mostanában a válóperes ügyvédnek?
Miért „lett divat” a válás?
És miért nem tudunk békében válni?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .