Mik voltak 2020 legfontosabb nőügyei? Miben rejlik a nők ereje? A Nők Lapja 2021/4. számának cikke.

Az elmúlt évben világszerte felerősödött a nők hangja. Az utcai demonstrációk mellett a médiában, a közösségi oldalakon, a civil szervezeteken keresztül is markánsabban nyilvánítanak véleményt, mutatnak rá a visszásságokra, és fejezik ki felháborodásukat. De nem pusztán beszélnek, hanem cselekednek is, és ennek megvan az eredménye.

Vajon mi kell ahhoz, hogy egy nő ország-világ előtt kifejezze nemtetszését, szembeforduljon a megszokásokkal, a maga kezébe vegye a saját és a többi nő sorsát? Nagy Beáta közgazdász-szociológus szerint széles a spektrum. 
– A történelmi példákat nézve nagyon sokféle motiváció állhat a háttérben. Az adott rendszerrel szembeni elégedetlenség elérhet egy olyan fokot, amikor az érintettek úgy érzik, most már tenniük kell valamit. Ennek megvannak a hagyományai, például száz évvel ezelőtt a nők utcára vonultak, hogy a szavazati jogukért küzdjenek, sok férfi is támogatta törekvésüket. A 20. század elején Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek a választójogért tüntettek, és ezek a szüfrazsettmozgalmak még erőteljesebben adtak hangot követelésüknek Nagy-Britanniában. Egészen más jellegű, de szintén ikonikus esemény volt, amikor 1975-ben Izlandon nők tömegei azért mentek az utcára, mert úgy érezték, a láthatatlan házimunkájukat nem becsülik eléggé, és nem kapnak egyenlő bért. Szerintem ezt a hozzáállást tanítani kellene nálunk is, ez az akció remekül megmutatta, hogyan lehet a láthatatlan munkát láthatóvá tenni. Ha egyszer valaki nem vigyáz a gyerekre, ha nincs otthon az, aki otthon szokott lenni, vagy nem főz, akkor hirtelen egyértelművé válik, mi ennek az értéke. 

A szakértő alapvetően három nagy területét látja a női megmozdulásoknak. Az egyik az, amikor politikai okokból tüntetnek, mint például régen a választójogért. A második a gazdasági cél, amikor a láthatatlan munka értékeléséért vagy az egyenlő bérért szólalnak fel. A harmadik pedig a reprodukciós jogért való küzdelem, aminek szintén komoly történelmi háttere van. 
– A hatvanas években jelentős tüntetések zajlottak a reproduktív jogokhoz való hozzáférés érdekében, főleg az abortusz állt a középpontban – fejti ki. – Ez most, sok-sok évvel később még mindig aktuális, például az ír éslengyel nők esetében. Mindezek mellett az elmúlt években nagyon meghatározó jelenség lett a nőket érintő erőszak és a családon belüli bántalmazás elleni tiltakozás. Például Mexikóban tavaly többször is utcára vonultak, mert nem hajlandók tovább tűrni, hogy a nőket lehet bántalmazni, meg lehet őket ölni, hogy sokan védelem nélkül maradnak. De említhetjük a mianmari rohingya népcsoportot is, az ő esetük nagyon hangsúlyozottan jelent meg a nemzetközi sajtóban, és felhívta a figyelmet a menekült nők kiszolgáltatott helyzetére, a gyereklányok bántalmazására. Spanyolországban is markáns tüntetéseket szerveztek a családon belüli erőszak ellen, illetve mert a spanyol nőket megpróbálták kicsit visszaterelnia háztartásokba; ez tízezreket vitt az utcára.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
A női érdekképviselet mai helyzete.
Ezek voltak 2020 legfontosabb ügyei.
Fiatal lányok, akikre már most felnézhetünk.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .