Horváth Eszter esete az Északi-sarkkal – Képriport a jég birodalmából

Jégvarázs a Nők Lapja 2021/3. számából.

A World Press Photo-díjas fotográfust már bemutattuk lapunk hasábjain, ezúttal a világsajtót bejáró, többek között a New York Timesban megjelent képek történetét meséljük el képriportunkban. Horváth Eszter közel négy hónapig az Északi-sarkon, egy jégtáblába fagyott hajón lakott, és jegesmedvékről készült alkotásával első magyarként nyerte el az egyik fődíjat.

2019. szeptember 20-án egy német kutatóintézet Polarstern nevű óceánjárója elindult az Északi-sarkra, hogy kutatási céllal a Jeges-tengerben belehajtson egy több négyzetkilométeres jégtáblába – így kezdődött Eszter története, aki az eseményeket dokumentálni utazott a stábbal. Mint meséli, kikötöttek, a hajó pedig a mínusz 30–40 °C-ban szinte azonnal a jéghez fagyott. Közel egy év múlva olvadt ki, addig a tudósok a szélerősségtől kezdve a jégben található gázok mennyiségén át az óceán hőmérsékletéig mindent mértek, hogy az adatokból megérthessék, a klímaváltozás hogyan hat az életünkre. Az információk kiértékelése napjainkban is tart – a kutatók hűtőkonténerekben tonnányi jeget hoztak magukkal –, de az eredményekből az már most kiolvasható, hogy ha nem változtatunk, 2035-re a Jeges-tengerben nyáron alig lesz jég, és összeomolhat a teljes ökoszisztéma.

Harc az elemekkel

A hajón százan laktak. A kutatóintézet kommunikációs munkatársaként három és fél hónapot töltött a jégtáblán a fotográfus Horváth Eszter is, aki 2015 óta dokumentál sarkvidéki expedíciókat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan képezték ki a résztvevőket az expedícióra?
Találkozás a jegesmedvékkel és a sarkvidék szépségei.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .