Szüzességtesztelés a világban. A Nők Lapja 2021/1. számának cikke.

Még manapság is számos olyan ország létezik, ahol az esküvő előtt (vagy akár után) a lányok érintetlenségéről vizsgálatokkal próbálnak meggyőződni. Franciaországban most tiltották be a szüzességtesztelést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2018-ban felhívta rá a figyelmet, hogy véget kell vetni a gyakran fájdalmas, megalázó és értelmetlen szüzességi vizsgálatoknak. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pedig kimondja, a szüzességi tesztelés a szexuális erőszak egyik formája. A francia törvény szerint a jövőben egy év börtönre és pénzbüntetésre ítélhetik azt az orvost, aki elvégzi a vizsgálatot.

A kultusz eredete 

A szüzességtesztelés a WHO szerint a világ legalább húsz országában élő gyakorlat, a leggyakoribb Afrikában, Ázsia egyes országaiban, például Indiában és a Közel-Keleten. T. I. amerikai rapper interjúja óta viszont, melyben azzal dicsekedett, hogy lányát tizenhatodik születésnapja alkalmából szüzességet ellenőrző vizsgálatra vitte, tudjuk, hogy a nyugati világban is létezik. Iványi Tamás, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének oktatója mesél a kultusz kialakulásáról.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
A szüzességkultusz rövid története.
Hogyan alakult ki ez a szokás és miért létezik még bizonyos országokban?
Próbáld ki most kedvezményesen!