Szüzességtesztelés a világban. A Nők Lapja 2021/1. számának cikke.

Még manapság is számos olyan ország létezik, ahol az esküvő előtt (vagy akár után) a lányok érintetlenségéről vizsgálatokkal próbálnak meggyőződni. Franciaországban most tiltották be a szüzességtesztelést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2018-ban felhívta rá a figyelmet, hogy véget kell vetni a gyakran fájdalmas, megalázó és értelmetlen szüzességi vizsgálatoknak. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pedig kimondja, a szüzességi tesztelés a szexuális erőszak egyik formája. A francia törvény szerint a jövőben egy év börtönre és pénzbüntetésre ítélhetik azt az orvost, aki elvégzi a vizsgálatot.

A kultusz eredete 

A szüzességtesztelés a WHO szerint a világ legalább húsz országában élő gyakorlat, a leggyakoribb Afrikában, Ázsia egyes országaiban, például Indiában és a Közel-Keleten. T. I. amerikai rapper interjúja óta viszont, melyben azzal dicsekedett, hogy lányát tizenhatodik születésnapja alkalmából szüzességet ellenőrző vizsgálatra vitte, tudjuk, hogy a nyugati világban is létezik. Iványi Tamás, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének oktatója mesél a kultusz kialakulásáról.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
A szüzességkultusz rövid története.
Hogyan alakult ki ez a szokás és miért létezik még bizonyos országokban?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .