A Nők Lapja 2020/53. számának jegyzete.

Mammma, szia, szejetlek!, kiabálja a négyéves Luca, és minden erejét összeszedve rohan felém a park kopaszodó fái között, ahol randevút adunk egymásnak hárman – ő, a lányom és én –, leesik a sapkája, lobog a rengeteg szőke haja, ragyog az arcocskája, majd úgy ugrik a nyakamba, hogy alig tudok talpon maradni. Az ölelés varázslat. Nevetünk, mert piros az orra, mert zöld a maszkom, mint a spenót, majd az édesanyjához futunk, közben megfordul a fejemben, hogy az ilyen percekért érdemes élni. Mert bizony hatalmas ajándék a sorstól, ha érintés és ölelés jelzi az őszinte, fenntartás nélküli szeretetet! Ha sokat kapunk belőle, de legalább több efféle emléket őrzünk, tovább maradunk nagyjából egészségesek meg fiatalok, a segítségével tudunk hinni abban, hogy rövidesen vége lesz a járvány okozta őrületnek, és az élet mégis gyönyörű.
Ez az élmény rémlik fel bennem, amikor néhány nappal később beleütközöm a „Szívünk kamrájába” a neten, mert a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben is fontosnak tartják az érintést. Ezért tették és teszik lehetővé január ötödikéig, hogy a kórházukban fekvő szívbetegek a látogatási tilalom alatt is találkozhassanak a szeretteikkel. A Szívünk kamráját úgy alakították ki a kórház Fehér Holló utcai bejáratánál, hogy két üvegajtó közötti zsilipes területen választottak le egy kis „simogatószobát” plexifalakkal. A beteg gyerekek és felnőttek egy másik ajtón jutnak ide, hogy egyszer használatos, vállig érő műanyag kesztyűt viselve meg is érinthessék egymást a családtagjaikkal egy kerek ablakon keresztül. Micsoda boldogság minden szereplőnek! Gyerekeknek, akik e Covid-világban kórházi díszletek között töltenek el sok-sok napot a szüleik mosolya, ölelése nélkül, egymást szerető férjeknek, feleségeknek, idős szüleikért aggódó felnőtt gyerekeknek…!
Nem kell e különös projekt megvalósításához magas technikai képzettség, de átlagon felüli kreativitás sem, inkább szeretet meg az a meggyőződés, hogy az érintés olyan életben tartó, kortól független szükséglete az embernek, mint a lélegzetvétel, s bizony gyógyító, életet meghosszabbító hatása is van. Szerencsére a kardiológiai intézet kiváló orvosai hisznek ebben. Persze arra még nem jöttek rá a nagy tudású doktorok, de mi, laikusok sem, hogy miként lehetne minden otthonban kialakítani a szívek kamráját, ahol elcsitulnak az indulatok, megszűnik a harc, és a szeretet érintésétől gyógyul a test meg a betegeskedő lélek.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.