Csipegessünk Európa asztaláról! – Ünnepi menük és szokások a határon túlról

Ínycsiklandó kitekintő a Nők Lapja 2020/51-52. számának Világ rovatában.

Egy kanál halászlé, egy falat mákos guba vagy diós bejgli képes szempillantás alatt felidézni az összes elmúlt karácsonyt, a gyerekkort. A családi együttlét mellett ezért is várjuk az ünnepeket, ragaszkodunk a megszokott ízekhez, hagyományokhoz. Pár nap után azonban, amikor telítődtünk a klasszikus finomságokkal, szívesen teszünk próbát más nemzetek ételeivel.

Anglia: Nem bízzák a véletlenre

Bár az angol kosztért kevesen lelkesednek, azt a legfinnyásabbak is elismerik, hogy karácsonykor kitesznek magukért a szigetlakók. A trükk egyszerű: a fogásokat nemes húsokra, sok alkoholra és gyümölcsre alapozzák. Az ünnep előtt szívesen esznek mince pie-t, amely friss és asztalt gyümölcsökkel, illetve lekvárral, fűszerekkel töltött kosárka. Ez a keresztes lovagoknak köszönhető finomság sokáig hússal készült, de a hús idővel kikopott belőle, maradt a gyümölcs. A másik édesség, amelyet korábban kezdenek készíteni, a karácsonyi puding, de csak 25-én kóstolják meg. A többféle aszalt gyümölccsel, maggal, dióval és alkohollal készülő édességet hetekig érlelik, hagyományosan az összes családtag legalább egyszer megkeveri, miközben kíván valamit. Végül vízfürdőben készre sütik, tálaláskor brandyvel lelocsolják, és meggyújtják. December 24-én este a többség a törzshelyére, a pubba megy, ahol a legnépszerűbb menüsor: rákkoktél, pulykasült, Yorkshire pudding jó sok gravy mártással. Másnap reggel ott sorakoznak az ajándékok a fa alatt, ezeket a legjobb pizsamában kinyitni. Bontogatás közben csak csipegetnek, hogy megéhezzenek a nagy karácsonyi ebédre, amelynek középpontjában a hatalmas sült pulyka áll. A pecsenyét mártásokkal, töltelékkel, kelbimbóval és rozmaringos sült krumplival kínálják. Ezt követően kóstolják meg a karácsonyi pudingot, majd leülnek a tévé elé, hogy együtt meghallgassák a királynő három órakor kezdődő beszédét.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Franciaország, Németország, Olaszország, Skandinávia. Ők hogyan ünnepelnek? Kiderül a cikk folytatásából!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .