Amikor a gyerekedért küzdesz – Boróka és családja története, akik soha nem adják fel

Esélyegyenlőség és küzdelem testközelből a Nők Lapja 2020/51-52. számának riportjában.

Az idei Budapest Maraton legnagyobb közönségsikerét egészen biztosan nem a 42 kilométert elsőként teljesítő atléta, hanem egy hatéves kislány, Boróka aratta, aki az 500 méteres esélyegyenlőségi futamon utolsóként ért be, édesanyja kezét szorongatva. A bokarögzítőben csetlő-botló kislány a közönség hangos éljenzése közepette lépett át a célvonalon, szívós eltökéltséggel rakosgatva kicsi lábait. Az ember szinte várta, mikor robban le a lábáról a szerkezet, akárcsak a Forrest Gump híres jelenetében.

Tudta, hogy neki tapsolnak – mondja Boró édesanyja, Edina a könnyeivel küszködve. – Ez az ötszáz méter nagyobb teljesítmény, mint ha 42 kilométert futott volna végig, főleg ilyen életkezdet után. Huszonhat évesen jöttünk össze a férjemmel, Csabával – kezd bele a történetükbe Edina, miközben már bő fél órája zötyögünk a buszon a kislánya mozgásterápiás órájára tartva. – Egy csepeli öntödében ismerkedtünk meg, szerelem volt első látásra. Ő kint csiszolt, én meg bent csomagoltam, egy szót sem váltottam még vele, de tudtam, hogy ő az igazi. Mivel már az előző párkapcsolatomban sem tudtam teherbe esni, hamar megbeszéltük, hogy nem érünk rá felesleges köröket futni. Egy hullámhosszon voltunk, tudtuk, nincs mire várnunk. De sehogyan sem akart összejönni a gyerek. Mindig azt mondták a szakemberek, nincs probléma, előfordul az ilyen, de egy elvesztett magzat és számtalan sikertelen hormon- és gyógyszeres kezelés után már lemondtunk arról, hogy valaha is lehet gyerekünk. Egy munkahelyi rosszullét után derült ki, hogy megtörtént a csoda, babát várok, sőt egyből ikreket! A feje tetejére állt a világunk, madarat lehetett volna fogatni velünk.
Az örökmozgó Edina hónapokat töltött kötelező ágynyugalomban, mert veszélyeztetett terhesnek számított, de minden vizsgálat azt mutatta, a gyerekek az átlagosnál nagyobbak és jól fejlődnek. Aztán egy este, a huszonhatodik héten Edina úgy érezte, hogy puffad. Nyugalomra intették: ikerterhességnél ez teljesen normális. A harmadik napon viszont már nem bírták idegekkel, és bementek a kórházba kideríteni, mi okozhatja. Azonnal műtőbe került: megindult a szülés, sürgősségi császárral kellett világra segíteni az ikreket. Boróka mindössze 1180 grammal és 38 centivel született, Csabi is alig volt nagyobb.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Boróka édesanyja, Edina mesél a szülésről.
Hogyan élik meg a mindennapokat?
Mi a céljuk hosszabb távon?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .