Nekünk boldog karácsonyt! Hogyan változtathatjuk stresszes helyett kellemessé az ünnepet?

Öt fontos kérdés és válasz a Nők Lapja 2020/51-52. számának Lélek rovatában.

Az idei karácsony biztosan más lesz, mint az eddigiek, erről a koronavírus gondoskodott. De lehet ezt a „mást” úgy alakítani, hogy abban valami jó, hozzánk illő, belőlünk jövő és kevésbé stresszes is legyen?

1. Mitől lehet boldog az idei karácsony? 

– A válasz keresése során az első és talán legfontosabb, hogy megfogalmazzuk, nekünk mit jelent a boldog – kezdi Herner Dorka pszichológus, coach. – Engedjük, hogy az érzéseink irányítsák a gondolatainkat, ehhez segít, ha ellazulunk: egy kád meleg vízben vagy elalvás előtt, csukott szemmel képzeljük el az ideális karácsonyt. Aztán tegyük fel a kérdést: mi választ el ettől a vágyott ünneptől, és hogy tudnánk közelebb kerülni hozzá? Ilyenkor formálódhat a kép, például ha Balira képzeltük magunkat, lehet, hogy a Balaton partjára ugrunk, mégis megmaradhat az eredeti elképzelés esszenciája – mondjuk az elvágyódás a megszokottból. Az örökölt kereteket sokszor elfelejtjük testre szabni, illetve félünk, hogy a változással megbántanánk valakit. Idén a járvány miatt kényszerből úgyis alakítanunk kell az ünnepi szokásainkon, talán itt az alkalom, hogy tudatosan átgondoljuk, és kipróbáljunk valami újat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még négy kérdés és válasz a pszichológus szakértőtől a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!