Világszenzáció Zillisben – Képzeletbeli kirándulás a svájci Sixtus-kápolnához

Virtuális barangolás Svájcban. A Nők Lapja 2020/51-52. számának Útitárs rovata.

Bibliai jelenetekkel díszített, festett mennyezetkazettáiról kapta a Graubünden tartományban, a hegyek között található Zillis temploma a svájci Sixtus-kápolna nevet. Az elnevezés jól hangzik, ám a valóságot nem fedi, mivel a zillisi festmények jóval korábbiak Michelangelo római remekműveinél. Ha leülünk a többnyire békés, nyugalmas kis épületben, és elmélyedünk a képek sajátos világában, megérthetjük, mit tartott az életről, mitől félt és miben reménykedett a középkor embere.

Rendre meglepődöm, amikor arra a kérdésre, hová szeretne elutazni, az emberek többsége különféle távoli, egzotikus úti célokat említ meg. Persze, ki ne nézne szét szívesen Angkorvatban, vagy ejtőzne pálmafához erősített függőágyban valamelyik csendes-óceáni szigeten, mégis úgy érzem, Európában is rengeteg gyönyörű táj és látnivaló vár felfedezésre. Így jutottam el, mondhatni, véletlenül, a svájci államvasutak magazinjának egyik rövidke cikke nyomán az Alpok hegycsúcsai között megbújó völgybe, Zillis kis falujába, és ott a Szent Márton nevét viselő régi templomba.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Látnivalók és érdekességek a kápolnáról a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .