,,Azt gondolja, elfelejtik…” – Kulka Janina mesél testvéréről, Kulka Jánosról

Közös pillanatok egykor és most. A Nők Lapja 2020/51-52. számának interjúja.

Az ötvenes évek végén születtek, és akár az ikrek, úgy nőttek föl. Tizenegy hónap korkülönbség semmi, eltűnik. Aztán ki-ki a maga területén elismert, híres lett. Ezért nem ritka, hogy a bemutatkozás után kérdést kapnak. „Janina, ön rokona a mi imádott színművészünknek? Vagy: „János, csak nem a híres patológusprofesszor testvére?”

Kulka János színművész testvére prof. dr. Kulka Janina, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének egyetemi tanára, nemzetközi hírű patológus. A Kulka gyerekek Budapesten születtek, a híres mellkassebész, Kulka Frigyes professzor családjában. Jánosról ezúttal nővérét – Janinát, a háromgyerekes anyát, boldog nagymamát – kérdeztük, aki nem titkolja, zavarban van, amikor a testvéréről kell beszélnie. Ez persze nem csoda, hiszen ő a mikroszkópja előtt, az egyetemi katedrán, kutatás közben vagy épp a világ valamelyik pontján előadóként van igazán elemében.

– Jó egy hónapja ünnepelték János születésnapját, aztán az önét. Mi volt más, mint egyébként?
– Minden. A mi családunk összejár, együtt ünnepel, de ez most elmaradt, a járvány átírta a dolgokat. János a születésnapján forgatott, A játszma című filmben kapott főszerepet, ami nagy öröm neki, nekünk és mindazoknak, akik szeretik őt. A születésnapi vacsorát, a hideg libakóstolót ennek ellenére elkészíttettem neki, a Király 100 étteremben, forgatás után ott várta őt a konyhában. Egyébként furcsa érzés, hogy már mindketten túl vagyunk a hatvanon, gyorsan elsuhantak az évek. A kort én például belül nem érzem, a lelkem fiatal, igaz, lassulok, és már nem tudok egyszerre ötfélét csinálni. Tudom, János is így van ezzel, fiatalosabb a koránál.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen volt Kulka János kisgyerekként?
János soha nem cikizte a nővérét?
Páratlan az összhang, a szimbiózis, melyben a gyerek- és kamaszéveiket élték, de milyen volt az elszakadás?
Próbáld ki most kedvezményesen!