A Nők Lapja 2020/50. számának cikke.

Száz éve Trianonban újrarajzolták Magyarország térképét, hatalmas területek és azok lakói váltak egy csapásra határon kívüliekké. Sorozatunkban időről időre szemezgetünk egy-egy település múltjából és történeteiből – a teljesség igénye nélkül!

Hajnóczy Rajmund József szepességi királyi tanfelügyelő Lőcse Körtérnek nevezett főterén, a nyugati oldal utolsó lábas házában élt családjával. Tíz gyermekéből hat érte meg a felnőttkort, köztük Rózsa nevű lánya, aki a híres orientalistához, Germanus Gyulához ment feleségül. A pár előbb Budapestre költözött, majd onnan három évre Indiába. A kint töltött időszakról írta Rózsa a Bengáli tűz című regényét, bár azóta kétségek merültek fel, ő volt-e a szerző, vagy a férje. Az biztos, hogy Rózsa Indiából küldött tudósításai megjelentek a Szepesi Hírlapban is, így egykori lőcsei barátnői olvashatták, hogyan is telnek napjai a fiatalasszonynak, aki nemrég még velük sétált a Jakab-templom mögötti promenádon.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több érdekesség Lőcséről a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .