Milyen gyorsan alakul át a rendszer? Nők Lapja Téma a magazin 2020/50. számából.

Hálapénznek nevezzük, de ahogy a gyakorlat mutatja, az esetek jelentős százalékában sokkal inkább a kiszolgáltatottság, mint a hála érzése vitte rá a betegeket, hogy a jobb ellátás reményében pénzt adjanak az orvosnak vagy a nővérnek. Kérdés, attól, ha egy új törvénynek köszönhetően januártól egyaránt büntetik a „boríték” átadását és átvételét, a változás elindul-e a fejekben és az egészségügy rendszerében.

A Magyar Orvosi Kamara javaslata szerint a hálapénz miatt vesztegetésért fogják büntetni azokat, akik adják, és büntetőjogi felelősséggel tartoznak az orvosok is, akik elfogadják. Ezzel párhuzamosan az orvosok béremelésével kívánnak korrekt környezetet teremteni a megfelelő szakmai munkához.

Kiszámíthatatlanság és bizalomvesztés

– Mi tartotta életben ilyen sokáig a hálapénzt? A beteg szemszögéből az egészségügyi ellátórendszer kiszámíthatatlan minősége – véli dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász. – Hiszen ha orvosi ellátásra szorulunk, lehet, hogy jó kezekbe kerülünk, és remek szolgáltatást kapunk tb-alapon, de elképzelhető, hogy egy fásult, kedvetlen szakember fogad bennünket, aki (számunkra úgy tűnhet) nem foglalkozik megfelelően a problémánkkal.
Mivel nálunk a tájékoztatás hiánya miatt általában információs aszimmetria áll fenn a páciens és az orvos között, a betegek kiszolgáltatva érzik magukat. A félelmüket, bizalomvesztésüket pedig azzal tudják kompenzálni, hogy megpróbálnak valós vagy vélt előnyt, minőséget vásárolni a többi beteggel szemben. A hálapénz különbséget teremt beteg és beteg között, hiszen mindenki gyors, emberséges és szakmailag kiváló ellátást szeretne – és úgy érzi, az átcsúsztatott borítékkal megszerezheti ezeket, illetve olyan finomságokat is, mint a törődés és a kedvesség. Vannak esetek, amikor ez nem igaz. És vannak olyan esetek, amikor igaz, mert a borítéknak köszönhetően előrébb kerülhet a páciens a várólistán, az az orvos fogja megműteni, akit ő szeretne, olyan kórterembe kerül, amilyenre vágyik, és nagyobb figyelemmel fordulnak felé.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan érinti majd a változás az idősebb generációt?
Külföldi példák és etikai kérdések.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .