A fűszer, aminek minden kamrapolcon ott a helye. A Nők Lapja 2020/49. számának Gasztro rovata.

A babérlevél „rejtőzködő” fűszereink egyike: jelenlétét alig, hiányát annál inkább megérezzük. Nemcsak a közkedvelt vadas marhaszelet elmaradhatatlan kelléke, de jó néhány tartalmas őszi-téli ételünk is karakteresebb, teltebb ízű lesz tőle. Használjuk bátran, de mértékkel!

Brokkolis lencsesaláta 

Elkészítési idő: 50 perc + 8–12 óra áztatási idő
1 adag: 242 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
• 300 g lencse • 1 babérlevél • 2 gerezd fokhagyma • 1 kis fej hagyma • 1 közepes fej lila hagyma • 400 g brokkoli (mélyhűtött) • 1-1 kisebb piros és sárga húsú paprika • só, bors • 1+1 ek. fehérborecet • 1 ek. mustár • 4 ek. extra vergine olívaolaj

• A lencsét előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 2 liter hideg vízbe. Másnap az áztatólében, a babérlevéllel, a fokhagymával és az egész hagymával ízesítve puhára főzzük (15-20 perc) – ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne főjenek szét!
• A zöldségeket megtisztítjuk. A lila hagymát felkarikázzuk, összekeverjük 1/2 kk. sóval és 1 ek. borecettel. A brokkolit apró rózsákra bontjuk, 1 liter enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), 5 perc múlva hideg vízbe szedjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A paprikákat 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
• A lencsét leszűrjük, tálba csúsztatjuk, a babérlevelet kidobjuk. Főzőlevéből 1 merőkanálnyit elkeverünk 1 ek. borecettel, a mustárral, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, végül az olívaolajjal. Lazán összeforgatjuk a lencsével, lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
• A lencsét nem túl mély tálba szedjük, körbedíszítjük a brokkolirózsákkal, tetejére halmozzuk a lila hagymát és a paprikát, de a szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze. Egytálsalátaként, virslihez, főtt füstölt húsokhoz kínálhatjuk. Sokmagos/rozsos péksütemény, olívás/hagymás ciabatta illik hozzá.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több recept és tipp a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!