Legyen elég jó a karácsony! – Párkapcsolati státusztól függetlenül

Miért nem érdemes most (sem) a tökéletességet hajszolni? Nők Lapja Téma a magazin 2020/49. számából.

Papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet – az ünnepek idején még jobban vágyunk a hagyományos családi idillre, arra, hogy olyan legyen az a pár nap, mint a reklámokban. De nemcsak a járvány, az anyagi nehézségek, de a megszokottól eltérő párkapcsolati formák, családmodellek is feladják a leckét azoknak, akik a tökéletességet hajszolják.

Mindenhonnan azt halljuk, hogy ez az év legszebb és legboldogabb időszaka, a kutatások szerint mégsem karácsonykor érezzük magunkat a legjobban. Az emberek alacsonyabb szubjektív jóllétről számolnak be ilyenkor, ami összefügg azzal, hogy túl magasak az elvárások.

Miért nem tudunk egyszerűen örülni? 

A legjobb családokban is fokozódik a stressz, és ha korábban nem, akkor a faállításkor menetrendszerűen robban a feszültség. De miért pont ezen a szép ünnepen vagyunk ilyen ingerültek?
– Karácsonykor nagyon megváltozik a megszokott életünk – kezdi Gaál-Soproni Anita klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus. – Először is, elvész saját intim, privát terünk, felborul a rutin, máshol vagyunk, vagy mások vannak nálunk, és ott a temérdek kívülről érkező nyomás. A lakásnak ragyognia kell, szép ajándékokat „kell” venni vagy készíteni, rengeteget és extrát kell főzni. Azt gondoljuk, muszáj mindennek tökéletesnek lennie, de sok a megoldatlan konfliktus, és elfojtott érzelmek dúlhatnak bennünk, amelyek megakadályozhatják a meghitt együttlétet. Előjöhetnek olyan múltbéli sérelmek, fájdalmak, amikről évek óta nem beszélünk. Eközben a közösségi oldalakról csak a tökéletes karácsonyt megörökítő fényképek ömlenek ránk. Az év vége a számvetés időszaka, tudat alatt is végiggondolja az ember, oda jutott-e, ahova akart, és ez frusztrációt kelthet. Ráadásul karácsonykor olyanokkal is találkoznunk „kell”, akikkel nem feltétlenül érezzük jól magunkat, nem választottuk őket, hanem adottak; sokakban ott motoszkál a „legyünk már túl rajta” érzés. És mindehhez társul az állandó kapkodás, hogy nincs időnk elmélyedni abban sem, amit épp szeretünk a karácsonyban.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan engedjük el a kontrollt abban, amit nem tudunk befolyásolni?
Miért különösen fontos most a kommunikáció?
Ki hogyan oldja meg az idei karácsonyt? Példák!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .