Így készül a mézeskalács egy családi vállalkozásnál. A Nők Lapja 2020/48. számának riportja.

Mézeskalácsost nem keresni volt nehéz, hanem kiválasztani. A mi választásunk egy huszonnégy esztendős fiatal lányra esett, akinek alkotásai a képeken is lenyűgöztek minket. Így hát elindultunk Nógrád megyébe, Érsekvadkertre, és egy boldog napot töltöttünk a mézes, fűszeres illatban, beszélgetve, kóstolva, és bekapcsolódva a díszítésbe. A képeken inkább Léna munkáit mutatjuk…

Egy mézeskalács-készítőnek a karácsony október végén kezdődik. Akkor kezdi felhalmozni a készletet, és már érkeznek az első megrendelések is. Méghozzá évről évre több, amin senki sem csodálkozhat, ha megnézi ennek a mindössze huszonnégy éves fiatal lánynak a munkáit. Csupa ízléses és ízletes gyönyörűség.
Mikor belépünk a Halaj család konyhájába, nem is tudjuk, melyiket dicsérjük jobban: a logónkkal készített Nők Lapjá-s szettet, vagy azt a kék és fehér darabokból összeállított babaköszöntő csomagot, amit valaki ajándékba ad majd egy kétszeresen is szerencsés családnak. Van egy hintaló…! A nyeregtakaró finom cukormáz csipkézetétől percekig nem tudok elszakadni.
– Léna már kislányként is szívesen kézműveskedett, szeretett rajzolni, alkotni, együtt sütötte velem a mézeskalácsot. Látszott, hogy kedve és érzéke is van hozzá – mondja az édesanya, Mónika, és olyan finom, sajttal töltött, frissen sült kifliket tesz elénk, hogy néhány percre átfordul arra az elragadtatásunk.

Családi sütőbirodalom

Tudjuk, hogy Steve Jobs a szülei garázsában alapított birodalmat. Léna is a szülei, vagyis a család konyhájában üzemelteti saját kis vállalkozását. Az étkezőasztalon gyúr, nyújt és díszít, és külön sütője sincs, vagyis a családnak be kell osztania, mikor sülhet hús, és mikor a mézes csodák.
– Egy darabig Pesten laktunk, de tavasszal visszaköltöztünk. Szeretnénk majd különmenni, és akkor lenne saját műhelyem, nagy pulttal, sütővel.
A többes szám Gáborra, Léna párjára vonatkozik, aki előtt le a kalappal. Hozza a lisztet, kéz alá adja a tojásokat, kiveszi a tésztát a sütőből, és mint kiderül, a gyúrásban is segít.
– Előkészítem a művésznőnek a terepet – nevet Gábor. Gépészmérnöknek tanul, de hogy a téli vizsgaidőszakra hogy készül fel, azt nem tudom, mert Lénának rengeteg a megrendelése, és szükség lesz a párja két kezére is.
– Jól is jön, mert az én kezem nem olyan erős – mondja a törékeny lány, aki egyébként óvónő, jelenleg is a falu óvodájában dolgozik, méghozzá az édesanyjával egy csoportban. Mézeskalácsos vállalkozása tulajdonképpen észrevétlenül indult.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Honnan jött az ötlet, hogy a hobbiból vállalkozás legyen?
Mézeskalácsrecept Lénától.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .