Elnökfeleségek az USA-ban. A Nők Lapja 2020/47. számának cikke.

Elnyúló választási küzdelemben dőlt el: Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke, így Jill Biden veszi át Melania Trump helyét a Fehér Házban. Szokás szerint a januári beiktatási ceremónia előtt a volt és az új first lady „hivatalosan” is találkozik, együtt járják be az elnöki rezidenciát. Bennfentesek szerint e találkozók közül egynéhány feszült hangulatban zajlott – ki tudja, most egyáltalán sor kerül-e rá.

Változatos a first ladyk sorsa, miképpen külső és belső adottságaik, vágyaik és megítélésük is az. Politológusok szerint a mindenkori elnökné szerepében az a legnehezebb, hogy nincs hozzá munkaköri leírás, így annak, aki belecsöppen, magának kell kialakítania a tevékenységi körét. Vizslató tekintetek kereszttüzében, idealizálható, de mindig kritizálható személy, akit egyetlen állampolgár, a férj választott, azaz lényegében „fizetés nélkül dolgozó közszolga” – ahogy a néhai Johnson elnök felesége fogalmazott. Példaképek éppen úgy akadtak közöttük, ahogy bűnbakok is, akiken számon lehetett kérni, ha nem feleltek meg az aktuális kor kollektív nő- és anyaképének. Ráadásul vannak tradíciók, ezekre is tekintettel kell lenniük: ők választják ki a hálaadáskor megsütendő pulykát, és ők döntik el azt is, milyen legyen a karácsonyfa a Fehér Házban.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Tiszteletre méltó elsők a first ladyk között - így alakult át a szerep az évszázadok során.
Mióta választanak maguknak ügyet az elnökfeleségek?
Mit érdemes tudni az USA új first ladyjéről, Jill Bidenről?
Próbáld ki most kedvezményesen!