Elnökfeleségek az USA-ban. A Nők Lapja 2020/47. számának cikke.

Elnyúló választási küzdelemben dőlt el: Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke, így Jill Biden veszi át Melania Trump helyét a Fehér Házban. Szokás szerint a januári beiktatási ceremónia előtt a volt és az új first lady „hivatalosan” is találkozik, együtt járják be az elnöki rezidenciát. Bennfentesek szerint e találkozók közül egynéhány feszült hangulatban zajlott – ki tudja, most egyáltalán sor kerül-e rá.

Változatos a first ladyk sorsa, miképpen külső és belső adottságaik, vágyaik és megítélésük is az. Politológusok szerint a mindenkori elnökné szerepében az a legnehezebb, hogy nincs hozzá munkaköri leírás, így annak, aki belecsöppen, magának kell kialakítania a tevékenységi körét. Vizslató tekintetek kereszttüzében, idealizálható, de mindig kritizálható személy, akit egyetlen állampolgár, a férj választott, azaz lényegében „fizetés nélkül dolgozó közszolga” – ahogy a néhai Johnson elnök felesége fogalmazott. Példaképek éppen úgy akadtak közöttük, ahogy bűnbakok is, akiken számon lehetett kérni, ha nem feleltek meg az aktuális kor kollektív nő- és anyaképének. Ráadásul vannak tradíciók, ezekre is tekintettel kell lenniük: ők választják ki a hálaadáskor megsütendő pulykát, és ők döntik el azt is, milyen legyen a karácsonyfa a Fehér Házban.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Tiszteletre méltó elsők a first ladyk között - így alakult át a szerep az évszázadok során.
Mióta választanak maguknak ügyet az elnökfeleségek?
Mit érdemes tudni az USA új first ladyjéről, Jill Bidenről?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .