A Nők Lapja 2020/46. számának cikke.

Puritán, gazdag, békés, öntudatos, fegyelmezett, nyugodt, barátságos, természetes. Ezernyi pozitív jelzővel illették már a dánokat, de a titkuk megfejthetetlen. Hiszen a kutatások szerint e hazánknál jóval kisebb ország lakói évtizedek óta tartoznak világ legboldogabb emberei közé.

1. A tisztaságnak finom az illata 

„Valami bűzlik Dániában” – jelenti ki bölcsen egy mellékszereplő Shakespeare Hamletjében, ám a 21. századi látogató nem érez bűzt sem konkrét, sem átvitt értelemben, inkább elragadtatva szívja be a friss levegőt. A tenger, az erős szél, a rengeteg park, a ragyogó tisztaság természetes illata lengi be a színes és vörös téglás házairól, széles sugárútjairól nevezetes fővárost, Koppenhágát is. Négy alkalommal jártam a szigeten, de egyszer sem buktak le a dánok, soha nem ütköztem szemét- vagy csikkhegyekbe. Itt a legbunkóbb idegen sem dob el szemetet, mert olyan igényes a környezet, hogy egyszerűen lehetetlen.

2. Egy királynő is dolgozhat, mint mi 

Az ország államformája alkotmányos monarchia, amelyben a királynő, II. Margit nem dísz, mint az európai uralkodóházak legtöbb királya, hanem államfő. Dolgozó nő. Mégis meglepődöm, amikor abban a megtiszteltetésben részesülök, hogy exkluzív interjút készíthetek vele, és belépek Amalienborgba, a dán királyi palotába. Itt is van drágakő, arany, elefántcsont, de az összhatás mégis szerény. Mert dolgozik a királyi hivatal! Margit királynő nagyon elegáns üzletasszonynak tűnik, és a vele folytatott beszélgetésből az is leszűrhető, milyenek a dánok. Közvetlen, semmi uralkodói allűr, nagyon őszinte, természetes, még azt is bevallja az interjú végén, hogy nehéz és fárasztó szakma a királynőség. Szíve szerint festőművész, díszlet- vagy jelmeztervező lenne. Rengeteg festményét is megmutatja egy hatalmas teremben, azt gondolom, kiválóak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még 5 tanulság a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!