Egy ősi tisztító- és imaszertartás testközelből. A Nők Lapja 2020/46. számának riportja.

A négy elemmel, a tűzzel, a vízzel, a levegővel és a földdel kapcsolódhat össze az, aki az ősök útjára lép, és kipróbálja az izzasztókunyhót. A sötét forróságban könnyen elolvad az egó, és miközben dübörög a sámándob, még önmagunkkal is találkozhatunk.

A hatalmas, néptelen birtokra sűrű fák között vezet az út. Az eldugott tisztáson kör alakú, sátorszerű, barna pokrócokkal borított kunyhó áll, a vázát mogyoróvesszőkből fonták. Mellette kisasztal harapnivalóval – a ceremónia után közösen eszünk majd –, több kanna víz, pár lépésre tűzgyújtáshoz készülődnek. A néhány fős csapatból még mindenki kabátban didereg. Két óra múlva fürdőnadrágban kínlódunk majd a hőségtől.

Forró kövek az anyaméhben

Az izzasztókunyhó ősi tisztító- és imaszertartás. A tűzben izzásig hevítenek huszonnyolc vulkanikus követ, amelyekkel befűtik a kunyhót, az egyre erősödő forróságban pedig olyan ősi dalokat énekelnek, amelyekkel segítséget kérhetnek a szellemvilágtól és a Teremtőtől. Eredete homályos. Dél-Amerikában nagyon népszerű, az egyik legrégebbi indián törzsnél, a lakotáknál szintén alkalmazzák. Létezik magyar vonulata is.
– A szertartás legfőbb szimbolikája az újjászületés, ugyanis a kunyhó az anyaméhet is jelképezi, amelyet a kövek forró magokként termékenyítenek meg – magyarázza a kunyhóvezető, Szabó „Randall” László.
A „tüzes” posztját ma Gabriella tölti be, a kövekről ő gondoskodik. Amikor meggyújtja, gondolatban arra kéri a tüzet, hogy gyógyítsa, védelmezze és tanítsa a résztvevőket. Utána egy órán keresztül legyezi a lángokat.
– A kunyhózás fókuszt ad ahhoz, hogy mit szeretnék az életben. Utána nyitottabb vagyok, jó a közösséggel kapcsolódni és viccelődni – mondja később Gabi kipirult arccal. A hétköznapokban önismereti segítő: szeret az emberi lélekben utazni.
A „cédrusasszony” poszt általában a kunyhóvezető párját illeti meg, ez a női–férfi energia egyensúlyát erősiti. Az ő feladata, hogy cédrust és más növényi medicinát szórjon a kövekre. Randall kedvese, Zsuzsi három éve próbálta ki először a kunyhózást.
– A ceremónia biztonságérzetet ad. Amikor valami rosszul alakul a hétköznapokban, eljövünk kunyhózni, és utána jobban érzem magam – mondja.
– Az is jó, hogy keretet ad az imáimnak. Más vasárnaponként a templomban imádkozik, én ide járok.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen az élet a birtokon és milyen maga az imaszertartás elejétől a végéig?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .