A túlféltés és a következményei. A Nők Lapja 2020/46. számának Család rovata.

Borostyánszülőnek nevezik azokat az anyákat és apákat a szakemberek, akik jót akarnak, de a túlburjánzó segítőkészségükkel gúzsba kötik a gyerekeiket. Közben nem veszik észre, hogy épp a túlféltésük teszi önállótlanná, szorongóvá őket.

Anya, ha tehetné, megrágná az ételt, mielőtt elém teszi, nehogy erőlködjek az elfogyasztásakor – mondta rosszkedvűen egy tizenöt éves fiú a családi mediáción. Egy kortársa azért nem hívja meg a barátait az otthonába, mert az édesanyja másodpercenként akarja etetni-itatni őket, és a gyerek szerint szálanként viszi be a szobájába a ropit, hogy ne maradjon ki semmiből, és mindenről értesüljön, ami elhangzik. Egy fiatal anyuka pedig arról számolt be a Ne félj, mesélj! rovatban, hogy a szomszéd városban lakó anyósa egy héttel az unokája születése után kéretlenül toppant be hozzájuk méretes bőrönddel, mert úgy gondolta, nem tudják ellátni a kicsit nélküle. „A férjem a munkahelyére menekült, én eddigi életem legkeservesebb két hetét töltöttem vele. A következő gyerekemet külföldön fogom szülni!”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen hatással van a gyerekekre a túlburjánzó szülő?
Hogyan válhatunk le gyerekünkről, mire érdemes odafigyelni?
Próbáld ki most kedvezményesen!