Állandó szerzőink kedvenceik bőrébe bújtak. A Nők Lapja 2020/46. számának összeállítása.

Ahhoz, hogy egy történet életre keljen, nemcsak az alkotóra van szükség, hanem a befogadóra is. Az olvasó fejében, szívében, lelkében újraépülnek az írók és költők által megénekelt világok. Együtt teljes a történet – hangsúlyozza a Líra Könyv is, amely játékra hívta azokat a magyar szerzőket, akik lapunk hasábjain is rendszeresen publikálnak, és arra kérték őket, bújjanak valaki más bőrébe.

Tóth Krisztina: Jane Austen

Jane Austen olyan ismert női szerző, akinek látás- és ábrázolásmódja bőven megelőzte a korát. Hihetetlen pontosan, romantikus sallangok nélkül örökítette meg környezetének emberi konfliktusait. Mivel íróként én is szeretek a férfi-nő kapcsolatok hétköznapi rétegén túlra, a félreértések gyökeréig ásni, és megnézni, miféle öröklött családi félelmek, berögződések fordítanak szembe embereket, úgy éreztem, izgalmas játék lesz Austen bőrébe bújni. Kedvelem a humorát, a korszakban meglehetősen szokatlan iróniáját. A könnyed eleganciát, ahogyan képes a különféle nézőpontokat és motivációkat megragadni. Kiváló megfigyelő volt, és ellentétben sok férfi kollégájával, nem akart az irodalom által előrejutni: célja nem a dicsőség volt, hanem maga az írás. Manapság ez elég korszerűtlen gondolat, de nekem tetszik. Még valami: amikor megláttam a fotózáshoz előkészített kék ruhát, tudtam, hogy jól döntöttem. Mert hát az író is ember, és mikor máskor vehet fel ilyen ruhát? Felolvasásra ugyan soha! Már ezért megérte.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Dragomán György, Nyáry Krisztián, Szabó T. Anna és Grecsó Krisztián a folytatásban - vajon melyik irodalmi hős a kedvencük?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .