A munka volt az élete. A Nők Lapja 2020/45. számának Világ rovata.

A 2016-ban, 65 éves korában elhunyt Zaha Hadid volt az első nő és muszlim, aki elnyerte az építészek Oscarját, a Pritzker-díjat. Több mint 950 épületet jegyez a világ 44 országában, s halálakor további 37 projektet hagyott hátra 22 országban a megvalósulás különböző szakaszaiban.

Első alkotása, a Vitra tűzoltóállomás Németországban épült 1993-ban, utolsó munkái között pedig ott van a londoni One Thousand Museum, ami 2018-ra készült el; a pekingi reptér új terminálját 2019-ben adták át; idén májusban pedig egy dubaji szálloda nyílt meg, amit szintén ő tervezett.
„Az építészet Lady Gagájának” érdeklődése a dizájn iránt nem merült ki az építészetben. A cipőkért is rajongott, és bevallása szerint a cipőtervezésben engedhette teljesen szabadjára azokat az extravagáns látomásait, amiket az építészet korlátai miatt nem tudott megvalósítani. Egyik híres cipőjének „Láng” a fantázianeve, és ugyanaz a futurisztikus stílus és merész, nőies ívek jellemzik, mint az épületeit.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen épületeket köszönhet neki a világ?
Honnan indult Zaha Hadid?
Mi volt a hitvallása az építészetben?
Próbáld ki most kedvezményesen!