Új rovat közérdekű gyermekjogi témákról a Nők Lapjában! A magazin 2020/44. számának cikke.

Egy anyuka problémája:

„Nagyon egyszerű dolgot szeretnék kérdezni: kimehet-e a gyerekem a tanóráról vécére? A lányom iskolájában az a szabály, hogy az óráról senki nem mehet sehova. Akkor sem, ha szünetben nem tudott elmenni a mosdóba. Pedig sokszor van, hogy nagy a sor, vagy egyszerűen tovább tart az óra, és nem érnek át a másik terembe a szünet alatt, ha még közben vécére is elmennek. Ilyenkor mi a helyzet? Pisiljen be a gyerek?”

Ez a kérdés elég sokszor felmerül, hiszen (főleg kisebb gyerekeknél) gyakran előfordul, hogy enni, inni vagy pisilni szeretnének óra közben. A köznevelési törvény nem mondja meg konkrétan, hogy ezt lehet-e, vagy sem. Ezért egy egyszerű mondattal meg egy paragrafusszámmal nem lehet ezt a kérdést elintézni.
A hatályos jogszabályok szerint minden oktatási intézménynek lehetősége van arra, hogy a saját működési szabályait, házirendjét teljesen egyénileg határozza meg. Ezek a belső szabályok persze nem lehetnek ellentétesek a törvényekkel, de valójában szabad kezet adnak az iskoláknak abban, mit és hogyan írnak elő a diákjaiknak és a tanároknak. A tanórák rendje, az órai menetrend és az is, mit várnak el a diákoktól az órai becsöngetés és kicsöngetés között, az iskolánként teljesen egyedileg alakulhat. Ezeket a dokumentumokat (szervezeti és működési szabályzat, házirend) minden iskolának elérhetővé kell tennie a weboldalán – ajánlott is minden szülőnek átböngésznie beiratkozás előtt, hogy pontosan tudja, milyen keretek között fog tanulni a gyereke.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Válaszok a szakértőtől.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .