Fogamzásgátlás egykor és most. A Nők Lapja 2020/43. számának cikke.

Hatvan évvel ezelőtt, 1960 augusztusában hozták forgalomba az első fogamzásgátló tablettát az Egyesült Államokban. A születésszabályozás e praktikus módja alaposan megváltoztatta az életünket. Az apró pirula bombaként robbant a társadalomban, mivel soha nem látott hatalmat adott a nőknek a testük és a szexuális életük fölött.

Az első tablettáról csak az üvegén szereplő apró betűs rész figyelmes elolvasása után derült ki, hogy a menstruáció szabályozása mellett a teherbe esést is meggátolja. Erre a praktikára azért volt szükség, mert egy sor amerikai államban ekkor még tiltották a születésszabályozást. A tablettát kizárólag házas nőknek írták fel, de használata így is rohamosan terjedt, és hamarosan Európában is hozzá lehetett jutni.

Megváltozott a szerelem 

„Az ötvenes években a nem kívánt terhességtől való félelem uralta a szexualitást – emlékezett Alice Schwarzer, a német nőmozgalom egyik legismertebb képviselője és az Emma feminista folyóirat alapítója egy német tévécsatornának adott interjújában. – Ha az erkölcsi aggályainkat félretettük is, a terhesség megszakítása túlságosan veszélyes volt, sok szörnyű történetet hallottunk konyhaasztalokon elvérzett nőkről. Így, amikor a tabletta az 1960-as évek első felében elérhetővé vált, hatalmas felszabadulásnak, valóságos csodának éreztem.”
A tablettának még az orvosok között is akadtak ellenzői. Az 1964-es ulmi nyilatkozatban kétszáz orvos arra figyelmeztetett, hogy „pusztító hatással járna, ha a szerelem következmények nélkül maradna. A fogamzásgátlást korlátozni kell”. A katolikus egyház is hevesen kikelt ellene. 1968. július 25-én VI. Pál pápa kiadta a Humanae vitae pápai enciklikát, amelyben elítélte a mesterséges fogamzásgátlást. A katolikusok számára ez az állásfoglalás gyakorlatilag a tabletta használatának tiltását jelentette.
Az idő kerekét azonban nem lehetett visszaforgatni. Ahogy az embereknek egyre jobban ment a soruk, elsősorban Nyugaton, de lassacskán a szocialista táborban is, úgy nőtt a vágy az önmegvalósításra és az egyéni szabadságra. A kibontakozó szexuális forradalom elsöpörte az addigi társadalmi normákat, a hippik „szeretkezz, ne háborúzz!” jelszóval tüntettek. A fiatalok akkoriban elképzelhetetlenül gyorsan váltottak szexuális partnert. „Aki kétszer fekszik le ugyanazzal a partnerrel, eladta magát a rendszernek” – hirdette egy nyugat-németországi mozgalom, ami mai szemmel elég furcsának hat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Új módszerek a fogamzásgátlásban.
Ki milyen védekezési módszert részesít előnyben?
Meddig kell védekezni?
Próbáld ki most kedvezményesen!