Fogamzásgátlás egykor és most. A Nők Lapja 2020/43. számának cikke.

Hatvan évvel ezelőtt, 1960 augusztusában hozták forgalomba az első fogamzásgátló tablettát az Egyesült Államokban. A születésszabályozás e praktikus módja alaposan megváltoztatta az életünket. Az apró pirula bombaként robbant a társadalomban, mivel soha nem látott hatalmat adott a nőknek a testük és a szexuális életük fölött.

Az első tablettáról csak az üvegén szereplő apró betűs rész figyelmes elolvasása után derült ki, hogy a menstruáció szabályozása mellett a teherbe esést is meggátolja. Erre a praktikára azért volt szükség, mert egy sor amerikai államban ekkor még tiltották a születésszabályozást. A tablettát kizárólag házas nőknek írták fel, de használata így is rohamosan terjedt, és hamarosan Európában is hozzá lehetett jutni.

Megváltozott a szerelem 

„Az ötvenes években a nem kívánt terhességtől való félelem uralta a szexualitást – emlékezett Alice Schwarzer, a német nőmozgalom egyik legismertebb képviselője és az Emma feminista folyóirat alapítója egy német tévécsatornának adott interjújában. – Ha az erkölcsi aggályainkat félretettük is, a terhesség megszakítása túlságosan veszélyes volt, sok szörnyű történetet hallottunk konyhaasztalokon elvérzett nőkről. Így, amikor a tabletta az 1960-as évek első felében elérhetővé vált, hatalmas felszabadulásnak, valóságos csodának éreztem.”
A tablettának még az orvosok között is akadtak ellenzői. Az 1964-es ulmi nyilatkozatban kétszáz orvos arra figyelmeztetett, hogy „pusztító hatással járna, ha a szerelem következmények nélkül maradna. A fogamzásgátlást korlátozni kell”. A katolikus egyház is hevesen kikelt ellene. 1968. július 25-én VI. Pál pápa kiadta a Humanae vitae pápai enciklikát, amelyben elítélte a mesterséges fogamzásgátlást. A katolikusok számára ez az állásfoglalás gyakorlatilag a tabletta használatának tiltását jelentette.
Az idő kerekét azonban nem lehetett visszaforgatni. Ahogy az embereknek egyre jobban ment a soruk, elsősorban Nyugaton, de lassacskán a szocialista táborban is, úgy nőtt a vágy az önmegvalósításra és az egyéni szabadságra. A kibontakozó szexuális forradalom elsöpörte az addigi társadalmi normákat, a hippik „szeretkezz, ne háborúzz!” jelszóval tüntettek. A fiatalok akkoriban elképzelhetetlenül gyorsan váltottak szexuális partnert. „Aki kétszer fekszik le ugyanazzal a partnerrel, eladta magát a rendszernek” – hirdette egy nyugat-németországi mozgalom, ami mai szemmel elég furcsának hat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Új módszerek a fogamzásgátlásban.
Ki milyen védekezési módszert részesít előnyben?
Meddig kell védekezni?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .