Hétköznapi Herkulesek. Új sorozatunk második része a Nők Lapja 2020/27. számából.

A legtöbben hosszú, fájdalmas éveken át próbálkoznak saját gyerekkel, hiába, mire eljutnak az örökbefogadás gondolatáig. Utána viszont arra teszik fel az életüket, hogy egy elhagyott gyermeknek bebizonyítsák: mióta megszületett, jobb hely lett a világ.

– Az ötödik lombikprogram után döntöttünk úgy, hogy benyújtjuk a papírjainkat az örökbefogadáshoz. Kicsit féltem attól, hogy más gyerekét nem fogom annyira elfogadni és szeretni, mint ha a vér szerint is az enyém lenne – árulja el egy névtelenséget kérő anya. Csak négy évvel később, egy ismerősükön keresztül jutottak el a leendő babájukhoz, akit a születése utáni reggelen már láthattak is.
–Szerencsére az örökbefogadási tanfolyamon felkészítettek minket, ne arra számítsunk, hogy meglátunk egy idegen csecsemőt, és azonnal szerelmesek leszünk belé, mint a szirupos amerikai filmekben – folytatja. – A második-harmadik héten viszont már éreztem, hogy nagyon-nagyon szeretem, és az ujja köré csavarta a férjemet is.
Nyílt örökbefogadás volt. Amikor a vér szerinti anyával megismerkedtek, a vonásait és a gesztusait figyelve úgy látták, hogy a kislánya valószínűleg örökölte azokat. Az asszony a találkozásra pozitív élményként emlékszik vissza, és hálás az összes szakembernek, aki segítette az ügyintézést. Meglepte, mennyire együttműködő és emberarcú volt a gyámhivatal. Már most rendszeresen beszél a babának arról, hogy örökbefogadták, szeretné, ha ez majd természetes lenne a gyereknek.

Türelem, hit, humánum

Magyarországon a legtöbb örökbefogadás mögött a meddőség áll, vagy olyan betegség indokolja, ami miatt a terhesség vagy a szülés veszélyes lenne, és az is lehet ok, hogy valaki kifut a biológiai korból.
–Ezeket az életutakat és veszteségeket érdemes akár pszichológussal feldolgozni ahhoz, hogy a leendő szülő később sikerrel támogathassa a gyereket a kötődési nehézségeiben – mondja Székely Zsuzsa, a Mózeskosár Egyesület pszichológusa. – Fontos az is, hogy az örökbe fogadó higgyen a környezet és a szeretet erejében, különben később minden magatartási problémáért a géneket és a származást fogja okolni. De ha el tudja hinni, hogy az élet kiterjesztése, a belső értékek továbbadása vérségi kötelék nélkül is lehetséges, akkor megtalálhatja a boldogságot az örökbefogadásban.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
A családi gyökerek fontossága.
Mitől félnek az örökbe fogadó szülők?
Miért fontos az örökbefogadók felkészítő tanfolyama?
Próbáld ki most kedvezményesen!