Hétköznapi Herkulesek. Új sorozatunk második része a Nők Lapja 2020/27. számából.

A legtöbben hosszú, fájdalmas éveken át próbálkoznak saját gyerekkel, hiába, mire eljutnak az örökbefogadás gondolatáig. Utána viszont arra teszik fel az életüket, hogy egy elhagyott gyermeknek bebizonyítsák: mióta megszületett, jobb hely lett a világ.

– Az ötödik lombikprogram után döntöttünk úgy, hogy benyújtjuk a papírjainkat az örökbefogadáshoz. Kicsit féltem attól, hogy más gyerekét nem fogom annyira elfogadni és szeretni, mint ha a vér szerint is az enyém lenne – árulja el egy névtelenséget kérő anya. Csak négy évvel később, egy ismerősükön keresztül jutottak el a leendő babájukhoz, akit a születése utáni reggelen már láthattak is.
–Szerencsére az örökbefogadási tanfolyamon felkészítettek minket, ne arra számítsunk, hogy meglátunk egy idegen csecsemőt, és azonnal szerelmesek leszünk belé, mint a szirupos amerikai filmekben – folytatja. – A második-harmadik héten viszont már éreztem, hogy nagyon-nagyon szeretem, és az ujja köré csavarta a férjemet is.
Nyílt örökbefogadás volt. Amikor a vér szerinti anyával megismerkedtek, a vonásait és a gesztusait figyelve úgy látták, hogy a kislánya valószínűleg örökölte azokat. Az asszony a találkozásra pozitív élményként emlékszik vissza, és hálás az összes szakembernek, aki segítette az ügyintézést. Meglepte, mennyire együttműködő és emberarcú volt a gyámhivatal. Már most rendszeresen beszél a babának arról, hogy örökbefogadták, szeretné, ha ez majd természetes lenne a gyereknek.

Türelem, hit, humánum

Magyarországon a legtöbb örökbefogadás mögött a meddőség áll, vagy olyan betegség indokolja, ami miatt a terhesség vagy a szülés veszélyes lenne, és az is lehet ok, hogy valaki kifut a biológiai korból.
–Ezeket az életutakat és veszteségeket érdemes akár pszichológussal feldolgozni ahhoz, hogy a leendő szülő később sikerrel támogathassa a gyereket a kötődési nehézségeiben – mondja Székely Zsuzsa, a Mózeskosár Egyesület pszichológusa. – Fontos az is, hogy az örökbe fogadó higgyen a környezet és a szeretet erejében, különben később minden magatartási problémáért a géneket és a származást fogja okolni. De ha el tudja hinni, hogy az élet kiterjesztése, a belső értékek továbbadása vérségi kötelék nélkül is lehetséges, akkor megtalálhatja a boldogságot az örökbefogadásban.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
A családi gyökerek fontossága.
Mitől félnek az örökbe fogadó szülők?
Miért fontos az örökbefogadók felkészítő tanfolyama?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .