Felhalmozunk, de minek is? Nők Lapja Téma a magazin 2020/27. számából.

Vannak otthonok, amelyek leginkább egy használaton kívüli steril műtőre emlékeztetnek. Mások céllövő bódéra. Van a kínálat, és vagyunk mi, eltérő karakterű lakók, vásárlók, fogyasztók. És van az irdatlan mennyiségű, vett, kapott, örökölt, talált, szerzett tárgy körülöttünk.

A vásárlás aranykorában tanulságos végignézni a szentendrei skanzen házait, egykori otthonok modelljeit. Látható, hogy régen az egyszerű embernek kevéske holmija volt. Egy csizmája, néhány ruhája, edénye és pár tányérja. Egy mai konyhában többelemű konyhaszekrény szükséges, hogy elnyelje a tojásfőző gépet, zacskózáró csatokat, lekvártölcsért, tükörtojás-formázót és hasonlókat. Sokunk közös gondja a felszaporodott bögreállomány és a karácsonyi dekorációk gyarapodó halmaza. Valószínűleg a legtöbben abban is egyetértünk, hogy túl sok ruhánk van. Túl sok, de sosem elég.
– Nálam a „valami régi, valami új” menyasszonyszabály érvényes – meséli egy negyvenéves asszony. – Ha veszek valami újat, el kell távolítanom valami régit. Gyakran járok turkálóba, és ennek az a hátránya, hogy nem úgy megyek oda, hogy most kabát kell, vagy szoknya. Illetve mehetek úgy, de ha találok egy elképesztő nyári ruhát? Nem hagyom ott. Sajnos olyan is előfordult már, hogy azért vettem meg valamit, mert láttam, hogy másnak is fáj a foga rá. Akkor biztos jó, gondoltam, de soha nem vettem fel.
– A stílust és a divatot könnyen összekeverik, pedig a kettő nem ugyanaz – kezdi Pataki Ági. Hozzá, egy igazán stílusos nőhöz fordultunk, hogy segítsen rendet vágni a minőség, mennyiség és egyéniség háromismeretlenes egyenletében. – A stílus fontosabb a divatnál. A személyiségünkből fakad, önbizalom és biztos ízlés kell hozzá. Van, aki magától stílusos, másnak tanulnia kell, akár tanácsadó segítségét is érdemes igénybe venni. Az első lépés, hogy megfogalmazzuk, milyenek szeretnénk lenni, mi fakad a személyiségünkből, mit szeretnénk üzenni magunkról. Vannak nemzetek, mint az olasz vagy a francia, ők magukban hordozzák saját „stílusteremtő programjaikat”. Mi hátránnyal indultunk, hiszen évtizedekig a beolvadáson és egyformaságon volt a hangsúly.
Pataki Ági szerint alapdarabokra van szükség, de mindenkinek másokra. Fontos, hogy legyen pár olyan ruhadarabunk, amelyek önbizalmat adnak. Ha egy fontos találkozón jó benyomást kell keltenünk, kockázatos a szélsőséges viselet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért vásároljuk meg azt is, amire nincs szükségünk?
Hogyan lehet a kevesebb több?
Kollégáink vallanak a saját felesleges holmijaikról.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .