Egy családregény fejezetei – Közeli Sárközi Mátyással

A Nők Lapja 2020/24. számában többek között élete legfontosabb női szereplőiről, az írás szépségéről és Molnár Ferenc örökségéről kérdeztük az írót.

Nagy kedvvel mesél, olvasmányosan ír, könyveiben emléket állít legendás felmenőinek, így nagyapjának, Molnár Ferencnek is. Irodalmi életműve elismerése, hogy idén Kossuth-díjat kapott. Lelkes olvasójaként a karanténosított hétköznapok egyik nagy veszteségének tartom, hogy csak telefonon kérdezhettem.

– A Kossuth-díj nagy megtiszteltetés, nagy öröm, ugyanakkor a díjátadás katartikus élménye idén elmaradt. Mikor kerül rá sor?
– Amikor az értesítés megérkezett, bevallom, meglepődtem. József Attila-díjat már kaptam, de a Kossuth-díj különleges elismerés. Olyannyira, hogy a kitüntetett, különösen, ha íróember, eltűnődik, vajon megérdemelte-e. Emlékszem, amikor az írószövetségben választmányi tag voltam, egy meglehetősen másodrendű író felhívott telefonon. „Megkérhetlek egy szívességre? Ha legközelebb szóba kerül, hogy kinek adjanak József Attila-díjat, említsd már meg a nevemet!” Nos, én nem hívtam fel egyik barátomat sem, hogy ugyan protezsáljon már engem, amikor a Kossuth-díjról döntenek, nem is jutott eszembe, hogy egyszer ezt a magas kitüntetést megkaphatom. Szép pillanat lesz, ha átvehetem, de hogy erre mikor kerülhet sor, még nem tudom. Azt sem tudtam, hogy a díj ilyen szép összeggel jár, ennek köszönhetően már megtámogathattam az Országos Mentőszolgálatot egy adománnyal.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért adományozza Siófok városának legértékesebb könyveit?
Hogyan dedikált Németh László?
Mihez kötötte hazalátogatását?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .