Az élet kész regény: Nem szeretnék többet lemondani a világról

A Nők Lapja 2020/24. lapszámának cikke egy ráktúlélő, ötgyermekes, katolikus anyáról.

Ha egy családról csak annyit tudunk, hogy katolikusok, öt gyermekük alternatív óvodába, iskolába járt, és az apuka kántor, akkor az anyukáról, aki több mint húsz éve otthon van, kialakul egy kép a fejünkben. Itt az ideje, hogy elfelejtsük a sztereotípiákat.

Csak pár dolgot hallottam róla, amikor arra kértem, meséljen magáról. Azt felelte, nem érti, miért lenne ő érdekes, amikor rengeteg nő van, akinek az élete sokkal izgalmasabb. Kicsit győzködtük egymást, végül arra jutottunk, hogy elmondja, amire kíváncsi vagyok, de ne írjuk le a nevét. Mert ő nem vágyik arra, hogy kirakatba kerüljön.

Családi örökség

– Nem tudom, mennyire van az életem alakulásának köze ahhoz, hogy apukám ismert ember. Hálás vagyok, hogy mindent előteremtett a családunknak, és azért is, hogy megvédett bennünket. Mivel keveset tudott otthon lenni, anyukám hatása, mintája erősebb volt. A hetvenes-nyolcvanas években szerencsére nem létezett még kukucskálás, a hírességek családtagjai nem szerepeltek a tévében, újságokban. A szüleim egy másik generációhoz tartoznak, bennük nem élt annyi félelem, kevésbé nyomasztották őket az elvárások. Sokkal bátrabban, kevésbé kényszeresen élték az életüket, és nem volt kérdés, hogy a család egysége mindennél fontosabb. Az én családomban két nagyon erős minta működik: az egyik a sport, a másik az őseim üzenete, az orgonálás, a kántorság. A gyerekeimben is visszaköszön ez a kettősség, a mozgás és a zene szeretete. Amikor a férjemet választottam, szerintem ez az ősi hang szólalt meg bennem, hiszen évtizedekre visszamenően, generációkon keresztül nagyon sok kántor volt köztünk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mikor érdemes visszalépni egy esküvőből?
Mik a húsz év főállású anyaság mellékhatásai?
Miért jobb benne lenni a világban, mint bezárkózni?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .