Pór Attila túracipőt húzott, és nekivágott az erdőnek. Riport a Nők Lapja 2020/23. lapszámából.

„Apu egész nap autózik, és néha megáll bácsikkal beszélgetni” – fogalmazott az erdész egyik fia, amikor az iskolában a szülei munkájáról kérdezték. Azt kifelejtette, hogy miközben az apja arról dönt, milyen fák között sétáljanak majd az unokáink, testközelből figyeli a természet lüktetését.

Sasrét melletti, zselici erdőben egy kisvasút is megáll, de mi a 67-es út felől, autóval érkezünk. Az erdei iskola mellett gomba formájú tűzifatárolók gubbasztanak. A környék régen a Batthyány-uradalomhoz tartozott, tőlük vette meg Biedermann Rezső báró, aki az 1890-es évektől számtalan fejlesztéssel gazdagította a területet. A közelben több üveggyár működött, a szükséges hamuzsírt az erdő bükkfá- iból nyerték ki. A tájat a Mecsek-erdő Zrt. munkatársaival, Papp Tivadar erdésszel és feleségével, Pappné Németh Tündével fedezzük fel. Utunkat föld- be túrt egérlyukak és húsz-huszonöt méteres fák szegélyezik. „Szeles idő esetén az erdei séta veszélyes” – hirdeti a tábla a tanösvény elején.
– Ahogy az emberek, a fák is megöregszenek és meghalnak egyszer, és könnyen kidönti őket a vihar – magyarázza Tivadar. Ha egy fa a közútra dől, akár éjszaka is csönghet a telefonja, azonnal meg kell szerveznie az elszállítást.
Trianonnal az erdőink nagy részét elvesztettük, de az erdészek munkájának és a fásítási programoknak köszönhetően napjainkban már az ország több mint húsz százalékát erdő borítja. Míg régebben megszokott volt, hogy minden fát letarolnak, hogy a helyükre új csemetéket ültessenek, mostanában az a cél, hogy a különböző típusú, korú és vastagságú fák együtt fejlődhessenek, folyamatos legyen az utánpótlás.
– Az erdész munkájának terméke az erdő. Amikor gyérítjük az állományt, úgy kell játszanunk a fénnyel, hogy a megmaradt fák még terebélyesebbre nőhessenek – magyarázza Tivadar. – De közben fontos, hogy nőjön elég fiatal fa is, hogy ha valamelyik nagy megbetegszik, vagy belecsap a villám, már úton legyen az utódja.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan lesz valakiből erdész?
Miért fontos a fák tisztelete?
Miért nincs annyi kuka az erdei utak mellett?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .