Tudomány kontra álhírek – Visszavonulót fúj-e a az oltáskritikus mozgalom?

Oltástörténelem, mozgalmak, közösségi média felületek szerepe, vakcianaellenes csoportok.

„Kedves oltásellenesek, hogy tetszik a béta verzió? Most a saját szemetekkel láthatjátok, mi történik a világgal pusztán egyetlen vakcina hiánya miatt!” Jó néhány hasonló posztot olvashatunk a közösségi oldalakon, hiszen most valóban mindnyájan ízelítőt kapunk belőle, milyen felbecsülhetetlen károkat okozhat egyetlen olyan kórokozó, amely ellen egyelőre nem lehet széles körű immunizálással védekezni. Kérdés, mindez megváltoztatja- e a védőoltások ellenzőinek álláspontját.

Amikor Edward Jenner 1796-ban beoltotta a James Phipps nevű kisfiút tehénhimlővel, és ezt követően bebizonyította, hogy a gyerek védetté vált a feketehimlővel szemben, feltehetőleg még nem tudta, hogy történelmet írt. Mi már tudjuk. Ha lista készülne azokról, akik a legtöbb emberi életet mentették meg, az élen nagy valószínűséggel az angol orvos végezne. Jenner egy olyan korban fejlesztette ki a feketehimlő elleni védőoltást, amikor ez a ragályos kór sokkal több halálos áldozatot követelt, mint a koronavírus manapság. Akkoriban a fertőzött gyerekek nyolcvan, a felnőttek hatvan százaléka belehalt a himlőbe, és aki életben maradt, az is gyakran súlyosabb vagy enyhébb szövődményeket szenvedett. A betegség még a 20. században is több mint 300 millió életet követelt, mígnem 1979-re sikerült himlőmentessé tenni a földet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Tudd meg, kik voltak a legnagyobb oltásellenes alakok a történelem során, milyen szerepe van a közösségi médiának a vakcinák kapcsán, és hogy miért veszélyes az oltások elutasítása.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .